Ne bi me iznenadilo da i ovaj 1. septembar tradicionalno započne štrajkom: Ružić “namirisao” namere nastavnika

|

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da se ministarstvo tokom protekle školske godine trudilo i borilo da pruži najbolje školstvu i deci.

Ružić ističe da se i u takvim uslovima nastava odvijala gotovo nesmetano.

“Proširili smo kapacitete predškolskih ustanova, kako bi se smanjile liste čekanja i povećao obuhvat dece. Dogradnjom i rekonstrukcijom učeničkih i studentskih domova proširujemo kapacitete i omogućavamo bolje uslove za boravak učenika i studenata. Takođe, kako bismo unapredili uslove za rad i učenje, gradimo nove zgrade fakulteta. Nauka i inovacije su ključne za konkurentnost i razvoj naše zemlje. Zato smo osnovali Institut za veštačku inteligenciju, započeli izgradnju zgrade centra izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede – Biosens instituta, osigurali stalnu podršku naučnicima i istraživačima kroz Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost, a istovremeno obezbeđivali stipendije za nadarene studente i naučnike. Naravno, zadovoljan sam što je usvojena i nova Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030, kao i Strategija naučnog i tehnološkog razvoja do 2025. godine „Moć znanja“”, ističe Ružić.

Takođe, ministar je povodom povećanja plata prosvetnim radnicima rekao da očekuje da i ove godine butu štrajkovi.

“Ne bi me iznenadilo da i ovaj 1. septembar tradicionalno započne u tom maniru imajući u vidu da sindikati već godinama iznose svoje stavove početkom školske godine. Uvek sam i uvek ću biti za razgovor i dijalog i sa sindikatima prosvete sam, kao i sa drugim ciljnim grupama gde god da sam radio, uvek razgovarao i gledao da iznađemo najbolje rešenje. Možda nisam mogao da obezbedim sve što su tog trenutka hteli, ali dijalog je bio uvek baziran na iskrenom odnosu i uz poštovanje. Voleo bih da do protesta ne dođe, jer smo se zajedno borili za mnogo toga, ali, naravno, svi zakonski omogućeni mehanizmi za sindikalnu borbu su tu.”, zaključuje.

Izvor: Kurir.rs