Nakon istorijski toplog dana stiže drastična promena preko noći – idemo ka velikom minusu

|

Meteorolog Nedeljko Todorović objašnjava da su današnje visoke temperature normalne za naše podneblje i navodi da smo se približili rekordnom maksimumu temperature koji je zabeležen 1910. godine.

– Ovo su karakteristične temperature za naše podneblje. Ne može sve vreme zimi da bude ni hladno, a ni toplo. Postoiji stalna smena toplo-hladnog. Da napomenem da je u Beogradu izmerena temperatura od 20 stepeni Celzijusa u januaru. Ove godine toga neće biti, verovatno. Apsolutna temperatura za današnji dan je 16 stepeni. Ima izgleda da se približimo tom dnevnom rekordu. Ali na mesečnom nivou ne – kaže Todorović.

Meteorolog Nedeljko Todorović objašnjava da su ovakve temperature zabeležene i pre stotinak godina kada su inače izmereni rekordi i u plusu, i u minusu.

– Sve je to karakteristično za našu klimu. Ništa se nije promenilo decenijama. Minimalne temperature su zabeležene pre nekih stotinak godina. Ali takođe i maksimalna temperatura od 20 stepeni zabeležena je 1910. godine – objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

Izvor: kurir.rs