Možete u penziju i u 58. godini uz minimalno ulaganje: Ako uplaćujete 50 evra mesečno imaćete siguran novac u starosti

|

Ko u dobrovoljni penzijski fond danas počne da uplaćuje 50 evra mesečno, za 25 godina moći će da računa na privatnu penziju u iznosu od oko 150 evra, koja će mu biti isplaćivana u sledećih 15 godina.

Oni koji se odluče da četvrt veka u dobrovoljni penzioni fond uplaćuju po 6.000 dinara mesečno moći će u narednih 15 da računaju na primanja u iznosu od oko 27.000 dinara.

Ograničenja po pitanju godina za uplatu privatne penzije nema, a iznos mesečne uplate, u zavisnosti od osiguravajućeg društva, kreće se od minimalno 500 dinara, dok gornja granica ne postoji. Ipak jedna granica postoji, a ona se odnosi na isplatu privatne penzije koja se ne može primati pre navršenih 58 godina života, a najkasnije sa 70 godina.

U Dunav društvu za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom objašnjavaju da privatnu penziju može da uplaćuje svaki građanin bez obzira na radni status i godine.

“Doprinose može da uplaćuje član za sebe, neko drugi za njega, recimo roditelji za decu i poslodavac za svoje zaposlene. U slučaju kada je član u radnom odnosu, ostvariće pravo na dve penzije, državnu iz PIO fonda i privatnu iz dobrovoljnog penzijskog fonda. U Dunav dobrovoljnom penzijskom fondu minimalni penzijski doprinos iznosi 1.000 dinara, dok maksimalni ne postoji, već ga svako određuje prema svojim finansijskim mogućnostima. Važno je da naglasimo da uplate ne moraju da budu redovne, već prilagođene trenutnim mogućnostima pojedinca. U slučaju da član prekine sa uplatom doprinosa, trajno ili privremeno, ne gubi svoja prava niti snosi sankcije”, kažu u Dunav dobrovoljnom penzionom fondu i napominju da se ugovor zaključuje samo na osnovu lične karte bez dodatne dokumentacije.

U tom fondu ističu da je štednja u dobrovoljnim penzijskim fondovima uvedena sa ciljem da pojedinci već u svojim ranim tridesetim godinama krenu sa uplatom minimalnih doprinosa na period duži od 25 godina.

“Akcenat je na višedecenijskoj štednji minimalnih iznosa, a ne na uplati većih iznosa kraći vremenski period. Štednja u dobrovoljnim penzijskim fondovima je namenjena svima. Njena najvažnija karakteristika je fleksibilnost. Član sam bira koliki iznos, kada i koliko dugo će da štedi za privatnu penziju. Jedini uslov koji član mora da ostvari da bi počeo da prima privatnu penziju je starosni. Ova penzija se najranije može koristiti sa 58. a najkasnije sa 70. godina” – kažu u Dunav dobrovoljnom penzionom fondu.

Izvor: mondo.rs