Mnogi Srbi se na dan izbora bave ovim “zanimanjem”: Poznato i kolika je dnevnica za čuvare kutija

|

Kontrolori izbora, u narodu poznati kao “čuvari kutija” značajan su deo svakog izbornog procesa. Na njega ima pravo svaki učesnik izbora – stranka, koalicija ili nezavisni kandidat.

Prema Zakonu, kontrolor na izborima može biti svaki punoletan građanin koji je državljanin Republike Srbije sa stalnim prebivalištem. Negov radni dan počinje u 6 h ujutru, jer se biračka mesta otvaraju u 7 časova. Kontrolori ostaju do kraja izbornog dana, odnosno do sastavljanja zapisnika i konačnog utvrđivanja broja glasova. Moguće je da dan podele u dve smene, u zavisnosti od situacije na samom biračkom mestu.

Dnevnica kontrolora je 2.500 dinara i isplaćuje se iz budžeta RS. Posao kontrolora jeste da kontroliše izborni proces. Osim što nadgledaju tajnost glasanja, kontrolori bi trebalo da spreče moguće zloupotrebe na biračkim mestima, kao što su ubacivanje već zaokruženih listića u kutije, glasanja umesto onih koji nisu prisutni.

Takođe, kontrolori imaju obavezu da obave kontrolu izgleda biračkog mesta, da li ima li stranačkih obeležja u krugu od 50 metara od biračkog mesta. Jedan od zadataka je utvrđivanje tačnog broja glasačkih listića za dato biračko mesto i kontrolu dokumenata od strane glasača u toku izbornog dana.

Obaveza kontrolora je prijavljivanje i unošenje u zapisnik bilo kakve nepravilnosti u toku izbornog dana, kod kašnjenja pri otvaranju biračkog mesta, prekide glasanja duže od jednog časa, nepodudaranja u izbornom materijalu, i slično. Takođe je važna kontrola zatvaranja biračkog mesta, odnosno brojanje glasova i sastavljanje zapisnika biračkog odbora. Na kraju glasanja, kontrolori utvrđuju rezultate na biračkom mestu.

Izvor: kurir.rs