Mnogi ne spore restrikcije struje, a za Srbiju je sigurno nekoliko činjenica: 15. septembar je veoma važan za građane

|

Od kraja 2021. godine Srbija je potrošila oko 1,5 milijardi evra na uvoz struje. Samo pre neko veče uvezli smo struje za 1,3 miliona evra. Više puta smo čuli i da restrikcija neće biti, ali ono što je sigurno jeste da će se morati štedeti – plan je da se uštedi oko 15% ukupne potrošnje, a kako se ne bi gubilo na vremenu do kraja meseca planirano je i nekoliko ključnih aktivnosti.

Većina evropskih zemalja brine zbog nestašice struje, mnogi prave i planove za restrikcije, i posmatrajući situaciju u okruženju za Srbiju se može reći da se još dobro drži. Struja je od septembra poskupela za 6,5 odsto, nova poskupljenja nisu planirana do kraja godine, ali jesu akcije koje za cilj imaju uštedu i podsticanje građanstva na štednju.

Cilj je smanjiti potrebu za uvozom struje i velike izdatke. Koliki je ceh u pitanju najbolje govori podatak da građani struju plaćaju po ceni od 41 evro po megavat satu, a da nas struja iz uvoza košta i više od 700 evra.

– Ne može se tačno proceniti koliko će država dati novca za uvoz električne energije do kraja marta, jer se cena stalno menja. Prema poslednjoj tarifi ona košta 400 evra po megavatsatu, dok je pre nekoliko dana bila 730 evra. Najoptimističnije procene kažu da ćemo do kraja marta dati barem dve milijarde evra, dok o pesimističnim ne smem ni da govorim”, rekla je pre dva dana ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Restrikcije nisu u planu, i to je prvi potvrdio predsednik Aleksandar Vučić, a potom i resorna ministarka. Kako je ocenjeno, država nema nameru nikom da isključuje električnu energiju, ali će oni koji budu štedeli biti sigurno nagrađeni. Sistem nagrađivanja biće zvanično obelodanjen do 15. septembra.

U igri za nagradu domaćinstvima koja će uštedeti struju ostala su dva modela, jedan po kome bi se srazmermo procentu manje potrošnje u odnosu na isti mesec prošle godine odredio popust i drugi po kome bi se za njih cena kilovata naplaćivala niže od one koja je važeća.

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. I od ovog plana očekuje se mnogo.

Кada je reč o lokalnim samoupravama i svim javnim ustanovama, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti.

Na spisku je i postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine…

Izvor: blic.rs