Ministarka prosvete o slučaju profesorke iz Trstenika: “Dali smo instrukcije školi da budu što korektniji”

|

Marija Stevanović, profesorka engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku, nad kojom su prošle godine trojica učenika izvršila svojevrsno nasilje, u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi završila je kao tehnološki višak, a onda joj dato da predaje samo jedan čas nedeljno.

Ostatak plate zarađivaće u biblioteci u druge dve osnovne škole, s nepunim fondom časova… Ali ono što je važno jeste da ima punu podršku Ministarstva prosvete.

Ovo je nakon teksta u medijima za Kurir poručila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

“Ministarstvo prosvete je dalo instrukcije Tehničkoj školi u Trsteniku da odnos prema ovoj profesorki, koja je doživela zaista veliku neugodnost, bude što korektniji. Priča o nedovoljnom broju časova je počela mnogo pre incidenta, koji je s pravom skrenuo pažnju javnosti na sam događaj. Ono što je urađeno to je da je sabran broj časova u biblioteci i broj časova koje ona ima iz obrazovnog dela”, započela je ministarka Đukić Dejanović i istakla:

“Ja sam, naravno, vrlo zainteresovana za ovaj slučaj. Pratiću i tražiti mogućnost da se njen profesionalni status učini što kvalitetnijim, ali prosto moramo poštovati i norme i zakon u tom slučaju”, rekla je ministarka.

Đukićeva naglašava i da će Tehnička škola u Trsteniku morati da vidi da li ima mogućnosti da obezbedi profesorki još časova engleskog.

“Mi smo takvu sugestiju dali ovoj školi. Dakle, u okviru postojećih mogućnosti učiniće se sve što je moguće u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi. Takođe, dali smo i instrukciju da se pokuša i s drugim srednjim školama u kojima eventualno nema dovoljno nastavnika engleskog jezika. Ovo jeste jedno od etički bitnijih pitanja na koje ću svakako obratiti pažnju i u narednom periodu. A profesorka ima podršku Ministarstva prosvete u smislu da neprijatnost koju je doživela ne sme biti prevelika privilegija, ali nikako ne sme biti kažnjena dodatno”, poručila je Đukić Dejanović.

Dodala je i da nju interesuje svaki prosvetni radnik u našoj zemlji, a naročito onaj koji doživi bilo drugu nepravdu, traumu:

“Početak školske godine u Srbiji za mene je bio najvažniji zadatak. Ja sam se uporedo bavila uputstvima koja je dalo ministarstvo kako će proteći prvi dan škole, prva nedelja, koja je tematska, a ujedno i obilazim škole. Svakako ću i dalje pratiti i situaciju u Tehničkoj školi u Trsteniku i slučaj profesorke”.

Podršku profesorki Stevanović pružio je i Forum srednjih stručnih škola. Advokat Nebojša Perović rekao je na Kurir televiziji da je naša zajednica trebalo da ovom slučaju pristupi s više osećaja.

“Nama advokatski kodeks ne dozvoljava da unapred pričamo o sudskim postupcima, ali sud može naložiti privremenu meru i da se fond časova vrati. Sud može naložiti to. U Japanu se svi klanjaju caru, a car se klanja samo i jedino učitelju! Kod nas se izgubilo to da profesori prave čoveka koji je vredan i radan, nego sve imamo neku pedagogiju, psihologiju i metodologiju. Profesor sada o svemu piše izveštaj. Prigovori se zloupotrebljavaju, nakon nekoliko dana jedinica vrlo brzo može da bude četvorka. Mislim da pristup obrazovanju mora da bude drugačiji”, ocenjuje Perović.

Izvor: kurir.rs