Milan je u decembru “potrošio” nula kilovata struje – Sada je dobio dva računa od EPS-a: Iznosi su ogromni

|

Milanu S. je pre samo dva meseca stigao račun za struju od samo 468 dinara, a na njemu je stajalo da u decembru nije potrošio ni jedan kilovat. Sada je dobio dva računa od EPS-a i to u iznosu od ukupno 26.000 dinara. Pita se kako je od prvobitnih 0 kilovata stigao do ovolike potrošnje.

Građanima Srbije prethodnih meseci računi za struju su kasnili usled hakerskog napada na sistem Elektroprivrede Srbije (EPS). Iako su iz Elektrodistribucije (EDS) uveravali da napad ne utiče na njihov sistem koji očitava brojila, u praksi se pokazalo da to nije tačno.

Sve je više građana koji tvrde da će reklamirati svoje račune, jer uprkos činjenici da su trošili isto, dobijaju astronomske račune.

Takav je slučaj i sa Milanom S, na čijem decembarskom računu je pisalo da je potrošio “nula” kilovata. Kako je korisnik bio u pretplati, na računu koji mu je stigao jasno je pisalo da je ukupno zaduženje za mesec dana svega 468,42 dinara, odnosno da zbog pretplate (više platio prethodnog meseca) treba da uplati 216,55 dinara.

Iako Milan tvrdi da je u stanu boravio kao i do sada i da je struju koristio kao i uvek, dakle i bojler i šporet i veš mašinu, na računu jasno piše da je struja očitana 1. januara i da je stanje na brojilu – nula.

Sada su mu stigli računi za decemabr i januar, a kada ih je otvorio, ostao je u šoku od iznosa koji treba da plati.

„U februaru su mi stigla dva računa i to jedan za decembar, a drugi za januar. Prvi je nešto više od 11.000 dinara, a drugi oko 15.000 dinara. Moram ovo da reklamiram, ovo je haos“, kaže sagovornik Nova.rs.

Pita se kako je moguće da je potrošnja sada ovolika, kada je na prvobitnom računu za decembar pisalo 0 dinara. Posle hakerskog napada, “Nova” je pisala o problemu očitavanja struje. Međutim, iz EDS-a su tvrdili da je stanje „redovno“.

„Proces očitavanja potrošnje električne energije je počeo po planu 1. januara 2024. godine i odvija se po ustaljenoj proceduri, uz primenu aparata za očitavanje“, rekli su tada iz EDS-a za pomenuti portal.

Izvor: nova.rs