Meteorolog Sovilj otkriva koje delove Srbije će zahvatiti prljava kiša: U Beogradu već pljušti i grmi

|

Marsovski prizori stižu iz Atine koja se nalazi na udaru peščane prašine iz Sahare. Hrvatski mediji već pišu da peščana oluja dolazi i kod njih za koji dan, a kakva je situacija sa Srbjom – otkriva meteorolog Slobodan Sovilj.

Atina i južni delovi zemlje ovih dana su bili obavijeni saharskom prašinom, a nijanse žute i narandžaste stvorile su nestvarnu atmosferu u gradu. Oblaci prašine, nošeni preko Sredozemnog mora iz Severne Afrike, obavili su Akropolj i druge znamenitosti Atine, pa je u sumrak grčka prestonica Grčke mnoge podsetila na površinu Marsa.

Hrvatski mediji pišu da je početkom aprila ova komšijska zemlja bila na udaru saharskog peska, ali ne u razmerima kao Grčka, ali da se očekuje da ova meteorološka pojava stigne do njih ovih dana.

A kakva je situacija sa Srbijom? Meteorolog Slobodan Sovilj za Nova.rs govori da li će saharska oluja stići do nas i da li je to opasno.

„Te povećane koncentracije su rano jutros bile veoma visoke, pogotovo na jugu Balkana, u grčkoj oblasti Egeja, i maksimum koncentracije pustinjskog aerosola se trenutno izmešta ka istoku, preko Rumunije i Bugarske ka Crnom moru. Ekstremno su povećane koncentracije PM10 čestica u tom regionu, ali su van našeg područja.“

Ali jedan deo naše zemlje će delimično biti pod uticajem ove meteorološke pojave.

„Ipak u našim krajevima će doći do blagog povećanja koncentracije u toku večeri i noće na jugoistoku Srbije. Tamo se naredne noći očekuju padavine, kiša pre svega, koja može biti prljava. U ostalim krajevima nema povećane koncentracije ovih čestica.“

Dakle, glavnina tih izuzetno velikih koncentracija ide na istok, dok će se saharska oluja iz Grčke kod nas manifestovati kao prljava kiša, i to samo na jugoistoku zemlje. A koliko je to opasno?

„Kiša će padati i tokom dana, ali tokom noći stiže prljava kiša na jugoistok Srbije i trajaće do ujutru. Tada će koncentracija čestica pasti i u tom delu zemlje. U svakom slučaju, to će biti blago povišena koncentracija i ne može imati uticaja po zdravlje, sem što će nas iznervirati zbog prljavih kola i prozora. U ovoj koncentraciji takva prljava kiša nije opasna ni po useve“, zaključuje sagovornik.

Izvor: espreso.co.rs