Medicinska sestra uživo prenosila porođaje iz Narodnog fronta – Povodom skandala oglasila se ministarka Grujičić: “Zgrožena sam”

|

“Spremanje pacijenta za spinalnu anesteziju, sutra je live (lajv – uživo snimanje), pa spremite sva pitanja koja vas interesuju”, napisla je juče na TikTok-u instrumentarka i medicinska sestra u GAK “Narodni front”, koja je bez ičijeg odobrenja, a navodno i bez znanja svojih nadležnih, na svom kanalu jutros uživo prenosila porođaj nepoznate žene u ovoj ustanovi.

Ovim skandaloznim delom prekršila je Zakon o zdravstvenoj zaštiti, dok je njen video pratilo više od 200 građana, među kojima je većina bila zgrožena ovakvim potezom.

Takozvana “instrumentarkajellena” iz GAK „Narodni front“, danima je pripremala i najavljivala svojim pratiocima da će imati prilike da gledaju direktan prenos porođaja jedne žene, za šta su mnoge bile zainteresovane, naročito one koje su pred porođajem. Na pitanja nekih pratilaca, zašto ne ide uživo i priprema porođaja, instrumentarka odgovara da će sve biti objašnjeno samo da se uključe u njen “live”, odnosno prenos uživo.

“Uđi večeras u moj live. Spomenuću i tu temu”, odgovara instrumentarka pratiocima, koji samo nižu pitanja.

Među njima se našao i neko razuman ko je postavio logično pitanje:

“A izvinite, da li je Vama dozvoljeno da snimate ovo, jer koliko znam strogo je zabranjeno slikanje i snimanje u bolnici?”.

Medicinska sestra je ignorisala ovo pitanje, iako je na sva ostala, koja se tiču njenog posla i porođaja, rado i vrlo ažurno odgovorila.

Na njenom TikTok kanalu, mogu se videti snimci priprema instrumenata za porođaj:

“Anestetičarka sprema lekove za spinalnu anesteziju i za predstojeći carski rez”, kao i porodilje sa tek rođenim bebama:

“Divna slika, u prvoji minuti pokazujemo mami njeno čedo. Neprocenjiv osećaj. Posle sledi kontakt koža na kožu”, napisala je na TikToku instrumentarka koja radi u porođajnoj sali.

Iako je nedeljama unazad postavljala razne snimke iz porođajne sale, a zatim i onaj na kojem najavljuje direktan prenos porođaja, niko od njenih nadležnih, niti od kolega i koleginica iz ove ustanove, nije joj skreneuo pažnju da je to što radi protivzakonito, da za svaki snimak može i treba da odgovara, ali i da narušava intimu pacijentkinja.

Snimci su napokon stigli i do Uprave GAK “Narodni front”, zahvaljujući medijima, jer nadležni u ovoj ustanovi očigledno ne prate šta njihovi zaposleni rade na mrežama, ili bar kažu da nisu upućeni. Uprava klinike GAK „Narodni front“ najoštrije je osudila ovaj postupak medicinske sestre, koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike, i naveli su da je ona po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić oštro je reagovala na vest koja je potresla Srbiju:

“Zgrožena sam činjenicom da je jedan zdravstveni radnik došao na ideju da prenosi ono što se dašava u operacionoj sali na Instagramu, Tik-toku ili bilo kojoj društvenoj mreži na internetu. Lično mislim da takva osoba treba da prođe ponovo procenu Medicinu rade da li je sposobna da radi u takvim uslovima. Pozdravljam odluku direktora Mikovića da se ona suspenduje”, poručila je prof. dr Grujičić.

Izvor: telegraf.rs