Marku stigla novogodišnja “čestitka” od EPS-a: Oktobarski račun za struju 2.300 dinara, a od novembarskog se šokirao

|

Građani Srbije prethodnih dana su sa velikom tremom otvarali račune za struju, i to zbog poskupljenja od 9,28 odsto. Ipak, pojedini Beograđani prošli su gore od drugih potrošača, jer nisu mogli da poveruju u cifre – njihovi računi nisu veći za desetak odsto, već mnogo više. Ovakvo neprijatno iznenađenje doživeo je i Marko A, kada mu je od mladog para kojem izdaje stan stigla poruka da je novembarski račun za struju 12.700 dinara.

Od 1. novembra struja se obračunava po novim, višim cenama, i to je treće poskupljenje od početka godine. Ovog puta, kilovat je poskupeo za 9,28 odsto. Poskupljenje je bilo očekivano i najavljivano mesecima unazad, ali niko nije očekivao ovoliko uvećane račune. Prvo iznenađenje bilo je kašnjenje, jer su računi počeli da stižu tek nakon izbora.

Osim kašnjenja, pojedini građani doživeli su neprijatno iznenađenje kada su shvatili da je njihov dug mnogo veći od očekivanog. Jedan od njih je Marko A, koji izdaje stan mladom paru iz Rusije, koji tu živi duže od godinu dana. Kako Marko kaže za “Novu”, pre nekoliko dana iznenadila ga je poruka podstanara, koji ga je upitao “da li je normalno da račun za struju bude ovoliki”.

A iznos na računu je, u najmanju ruku, šokirao našeg sagovornika, jer je kao ukupan dug naveden iznos od čak 17.494 dinara.

“Doduše, oko 4.800 dinara je neki raniji, zaostali dug. Bez obzira na to, dug samo za novembar je skoro 12.700 dinara, to nije normalno”, kaže sagovornik Nove.

Kako ističe, oktobarski račun za struju bio je daleko manji – oko 2.300 dinara.

“Njih dvoje za grejanje koriste norveške radijatore, ali bez obzira na to, nikako nisam očekivao toliki račun. Ne mogu sa sigurnošću da kažem koliki su bili računi prošle zime, ne sećam se, ali bili su daleko manji, pa čak ni kada se sva poskupljenja uzmu u obzir, ovo nije realan račun. Pritom, njih dvoje žive sami u jednosobnom stanu od 30 kvadrata, apsolutno je nemoguće da im račun za struju bude toliki”, navodi Marko.

Marko i njegovi podstanari nisu jedini kojima je račun stigao drastično uvećan, daleko više od najavljenog poskupljenja.

Izvor: nova.rs