Mali Igor podelio Srbiju – Mnogi se pitaju po kom je to zakonu on premijerkin sin, Ana odgovara: “Nije moj na papiru, ali…”

|

Sin Ane Brnabić raste daleko od medija i od javnosti. Ne samo zato što je ona predsednica vlade Srbije, već i zato što nije reč o porodici koja bi se smatrala uobičajenom u našoj sredini. Premijerka se konačno pojavila sa svojim detetom, a povod je bio izuzetno važan: polaganje zakletve u Skupštini Srbije.

Na kraju ceremonije u zagrljaj joj je pritrčao trogodišnji Igor, koga je rodila njena partnerka, doktorka Milica Đurđić. Iako bi to trebalo da bude dirljiv prizor, najveći deo javnosti reagovao je potpuno drugačije.

Vesti koje su imale „problematičan“ naslov ‒ „Sin Ane Brnabić“ ‒ izazvale su mnogo reakcije i komentara. Dominirale su negativne reakcije, a komentari su bili puni uvreda. Najbezazleniji od njih su „Po kom zakonu je on njen sin“, „Istopolni brakovi u Srbiji ne postoje, dete nije rodila Ana, već njena partnerka“, „U knjizi rođenja ne može biti upisano ime Ane Brnabić kao roditelja“… No, našao se i poneki glas razuma: „Deca koja osete ljubav postaju dobri ljudi. Ima bioloških roditelja koji se ne brinu o svojoj deci ili ih čak zlostavljaju. Prema tome, zadržite svoje ružne komentare za sebe.“

Budući da prava LGBT zajednice u našoj zemlji nisu regulisana kao u većini evropskih država, razumljivo je zbog čega se ljudi pitaju na osnovu čega Ana i njena partnerka Milica zajedno odgajaju malog Igora, a premijerka je svojevremeno o sinu govorila ovako:

“Kada smo razmišljali o detetu, verovali ili ne, razgovarali smo sa porodicama koje imaju dete. Ja imam jednaka prava, odnosno jednak manjak prava. Da se meni sutra nešto desi, moja partnerka neće imati drugačiju zakonsku zaštitu od one koju ima bilo koji drugi LGBT partner u našoj zemlji. Tačno je da dete nije moje na papiru, ali je moje u srcu i kao takvo ne može biti više moje. Kao da sam ga ja rodila, kao da sam mu biološki roditelj”, poručila je Ana Brnabić.

Izvor: hellomagazin.rs