Majstor mi je rekao da će popravka koštati 10.000 dinara, pa naplatio 26.000 dinara: Beograđanka objavila račun na Tviteru

|

Jedna Beograđanka je Tviteru objavila fotografiju računa vodoinstalatera, koji joj je, kako ona piše, kad ga je pozvala i iznela kakav je kvar u pitanju rekao da će usluga koštati 10.000 dinara. Međutim, nakon popravke kvara naplatio joj je više nego duplo – 26.000 dinara.

“Vodoinstalater kojeg sam zvala rekao mi da će popravka koštati oko 10.000! Došao, upalio aparat, pročistio sve, trajalo nekih pola sata i uzeo mi 26.000! Zvala ga i rekao mi da dinar jedan neću dobiti nazad”, napisala je ogorčena Beograđanka.

Njena objava izazvala je brojne komentare na Tviteru, pa su mnogi pisali da su i oni imali slična iskustva sa majstorima. Jovan Ristić, pravnik u organizaciji potrošača Efektiva, rekao je da je strašno što i dalje imamo ovakve slučajeve, a novi Zakon o zaštiti potrošača se odavno primenjuje. Kako kaže, ova odredba obavezuje majstore i druge pružaoce usluga da za svaki račun veći od 5.000 dinara napišu šta tačno rade i kupuju, kao i koliko to košta.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača savetuju građane da prilikom ugovaranja majstorskih i servisnih usluga obavezno unapred zahtevaju od majstora pismenu potvrdu na kojoj su definisani elementi posla kako ne bi došlo do ovakvih neprijatnosti. Ukoliko majstor ne izda predračun mušteriji za iznos usluge preko 5.000 dinara, tržišna inspekcija koja kontroliše njihov rad može da napiše novčanu kaznu koja iznosi od 300.000 do 2.000.000 dinara, predviđa Zakon.

Izvor: mondo.rs