Letnji Sveti Nikola: Šta ne bi trebalo raditi danas, a šta pokloniti deci – Pomolite se svetitelju za zdravlje

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici 22. maja proslavljaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja mirlikijskog čudotvorca, u narodnu poznat po nazivu “letnji” Sveti Nikola, budući da ovaj praznik obično prati toplo lepo vreme.

Nikoljdan je najčeščća slava kod Srba i proslavlja se 19. decembra, a 22. maja slavi se dan kada su mošti ovog svetitelja prenete iz Mire u Bari. Sutrašnji praznik poznat je i kao letnji Nikoljdan, odnosno Mladi Sveti Nikola ili Nikolice, a mnoge porodice ga proslavljaju kao krsnu slavu.

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro. Ovaj svetac je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca.

Ovaj svetitelj – milostiv, mudar i neustrašiv sveštenik, proveo je svoj vek u službi Boga. Za života su ga već smatrali svetiteljem i prizivali u pomoć koju je nesebično pružao, a verovanje da on može da pomogne i izleči svaku boljku, održalo se sve do danas, te mu se valja pomoliti za ozdravljenje.

Vernici iskreno veruju u njegova čuda, pa se i danas širom sveta mole ovom svetitelju kad se nađu u nevolji ili bolesti. Prilikom prenosa njegovih svetih moštiju, desila su se mnoga čuda. Izlečili su se bolesni, hromi i slepi, gluvi.

Na ovaj dan, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. U nekim krajevima poštuje se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, danas deci poklonite neku sitnicu – oni će se obradovati, vama će biti lepo, a kako narod kaže – valja se.

Izvor: magazin.novosti.rs