Kruševljanku ojadili za 50.000 dinara: Banka odbila da joj blokira ukradenu karticu – Iznenadićete se kada saznate razlog

|

U poslednje vreme mnogo je primera nefer prakse banaka koje posluju u regionu, zbog čega je Narodna banka Srbije intervenisala mnogo puta. Kada korisnici banaka ne mogu “izaći na kraj”, potraže pomoć centralne banke koja preuzme stvar u svoje ruke.

Tako je pre izvesnog vremena korisnica LJ. Č. iz Кruševca podnela pritužbu u kojoj je navela da je njena ukradena kartica zloupotrebljena na bankomatu, jer joj banka nije omogućila blagovremenu blokadu kartice na šalteru banke, zbog toga što nije imala lična dokumenta (koja su takođe bila ukradena), već je upućena na pozivanje Кontakt centra.

U međuvremenu (dok je korisnica dobila Кontakt centar) na bankomatu je ukradenom karticom podignut iznos od 50.000 dinara. S obzirom na to da je banci ukazano na to da je bila dužna da spreči svako dalje korišćenje platne kartice (da je blokira) odmah nakon što je korisnica obavestila zaposlenog na šalteru o krađi, banka je korisnici nadoknadila iznos od 50.000 dinara, navedeno je u izveštaju NBS.

Najviše pritužbi korisnika odnosilo se na postupanje banaka, i to u vezi s korišćenjem kredita i platnih kartica, kao i izvršavanjem platnih transakcija – piše u izveštaju u kome se precizira da je u periodu od 2019. do 2021. godine NBS rešila 3.402 pritužbe koje su se odnosile na postupanje banaka, od čega je 925 pritužbi rešeno u korist korisnika (27,2%).

Izvor: kurir.rs