Krediti su upravo poskupeli: Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu – Ovo je četvrto povećanje od aprila

|

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 2,75 odsto. Reč je o ključnoj kamatnoj stopi prema kojoj se ravnaju ostale kamatne stope na dinare u Srbiji. Stopa na kreditne olakšice iznosi 3,75 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,75 odsto, saopštili su iz centralne banke.

Donošenjem ovakve odluke očuvan je kontinuitet u aktuelnom procesu zaoštravanja monetarnih uslova, objašnjavaju iz Narodne banke Srbije.

“Umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta”, saopštavaju iz NBS.

Sledeća sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. avgusta. Referentna kamatna stopa raste iz meseca u mesec, a u junu je bila 2,5 odsto. U aprilu je iznosila 1,5 odsto, u maju je usledilo novo podizanje kamatne stope, na 2 odsto, a u junu smo stigli do 2,5 odsto. Stigao je i jul, a sa njim i kamatna stopa od 2,75 posto.

Sa porastom referentne kamatne stope rastu i krediti za one koji u bankama imaju dinarska zaduženja sa promenljivim kamatnim stopama. Oni koji u ugovorima imaju klauzulu o fiksnoj kamatnoj stopi, ne moraju da brinu, jer na takve kredite ovo povećanje nema uticaj.

Izvor: blic.rs