“Ko garantuje da su ubili Danku kao što su rekli policiji?” Advokatica ukazala na važnu stavku u vezi osumnjičenih

|

I dalje se intenzivno traga za telom dvogodišnje devojčice Danke Ilić, ali za sada potraga nije dala rezultata. Ovim povodom u emisiji Usijanje gostovali su Vladimir Simidžija, sudski veštak, prof.dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar, Ana Selak, advokat i Božidar Spasić, bivši operativac SDB.

Selak je ukazala na izvesnu kontradiktornost u vezi sa osumnjičenima:

“Postulati krivičnog prava su takvi da se mora sumnjati – da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Naše društvo veruje da su osumnjičeni ubili na način na koji tvrde. Malo smo i mi kontradiktorni. Osuđujemo ih s jedne strane zbog moralnih načela koje nemaju, a s druge strane im poklanjamo toliko poverenje da im verujemo da su izvršili određeno krivično delo na određen način. Ako mi kao društvo dajemo sebi za pravo da im poverujemo, tužilaštvo i sud ne smeju to sebi da priušte”, rekla je advokatica Ana Selak.

Stašević Karličić se složila i istakla da pretpostavka nevinosti daje pravnu sigurnost građanima:

“Veštaci koji budu angažovani naredbom tužioca sigurno će moći dobrim delom da odgovore. Složila bih se sa gospođom advokatom. Vi bez dovoljno činjenica i materijalnih dokaza dok ne dođete do cilja koji tražite vi ne možete nešto tvrditi. Prezumpcija nevnosti daje pravnu sigurnost ne samo osumnjičenima nego i svim građanima ove zemlje”.

Simidžija je naglasio da se do istine može doći samo preko materijalnih dokaza:

“Do istine možemo doći samo preko činjenica, ali skup svih materijalnih dokaza biće kod tužilaštva. Oni onda ocenjuju u procenjuju. Postoji slučaj u praksi gde su osumnjičeni osuđeni, a da nije bilo tela. To se dogodilo u Americi. Porota je osudila ovoga koga je tužilaštvo optužilo”, rekao je Simidžija.

Izvor: kurir.rs