Još jedno poskupljenje na pomolu: Akcize ponovo rastu, uskoro novi cenovnici za jednu vrstu robe

|

Pušači bi ovih dana mogli da dožive još jedan udar na džep, jer će cigarete poskupeti za još 10 dinara po paklici. Razlog tome je uvećanje specifične akcize za dinar i po po paklici, pa će država po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 78,25 uzimati 79,75 dinara.

To je norma predviđena novim zakonskim rešenjem, usvojenim decembra prošle godine, po kome se dva puta godišnje, januara i jula, sve do kraja 2025. godine, za 1,5 dinara uvećava ovaj državni namet. Pored njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalna akciza od 33 odsto, koja bi u naredne četiri godine terbalo da ostane ista.

Na sve to se dodaje i PDV, pa će proizvođaći povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najjeftinija paklica cigareta koštati 290 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje i 570 dinara.

Takođe se uvećava i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, i to za dinar po milimetru što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupeće i nesagorevajući duvan. U naredne tri godine pušaći će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Izvor: alo.rs