Jedna bankarska usluga od 1. avgusta poskupljuje čak 16 puta: Greška koju često pravimo na bankomatu skupo će nas koštati

|

Pored svih poskupljenja, nove cenovnike koji će važiti od 1. avgusta najavile su i banke. Velika novina je da ćete ukoliko iz više pokušaja probate da podignete gotovinu na bankomatu, za pogrešno ukucan PIN morati da platite. Isto važi i za neuspele pokušaje plaćanja putem interneta.

Kako banke najavljuju, poskupeće brojne usluge – održavanje računa, podizanje čekova i provizije za mobilno i elektronsko bankarstvo, a novi cenovnici na snagu stupaju od 1. avgusta.

Iako se nisu sve banke oglasile o promeni cena, prema informacijama onih koje to jesu uradile, izdavanje serije čekova će koštati 300, umesto pređašnjih 200 dinara. Izdavanje kartice po hitnom postupku, koje je do sada bilo besplatno, koštaće 400 dinara, dok će isporuka kartice na kućnu adresu, koja je do sada koštala simboličnih 50 dinara, sada koštati neverovatnih 800 dinara, što je 16 puta više.

Ukoliko ste, ne svojom krivicom, izgubili karticu, a na računu ste imali do 3.000 dinara, vi ćete biti ti koji ćete snositi troškove. Trošak će snositi banka ukoliko je iznos koji imate na računu veći i ukoliko uspete da dokažete da niste zloupotrebili karticu ili bili “vidljivo nemarni”.

Ukoliko smatrate da osnova za poskupljenje nema, kao ni razloga da za pogrešno ukucan PIN kod morate da platite, s obzirom na to da u ovim transakcijama nema utroška papira, kao ni angažovanja bankarskih službenika, u pravu ste.

Predsednik udruženja za zaštitu potrošača “Efektiva” Dejan Gavrilović najveći problem vidi u tome što logičnog ekonomskog opravdanja za nove cenovnike nema.

“Ako poskupi gorivo, taksista će povećati cenu jer mu od tog goriva zavisi posao. Od čega banka toliko zavisi da bi podigla cene dva ili tri puta? Koji su se to troškovi njima povećali pa moraju da povećaju usluge? Poskupela su i neka osiguranja, a ako ih pitate zbog čega, oni će reći da svi dižu cene, pa i oni žele da zarade”, rekao je Gavrilović.

Izvor: espreso.co.rs