Jako nevreme pogodilo Hrvatsku: Split se zabeleo, pijavica na Šolti – I u Srbiju stižu obilne padavine

|

Neverovatno nevreme zahvatilo je danas Dalmaciju. Najteže je pogođen kraj oko Svetog Filipa i Jakova, a na južnoj obali Šolte pojavila se pijavica.
Jak mediteranski ciklon utiče na vreme duž celog Jadrana. Preovladava oblačno vreme sa povremenom kišom, a mestimično se javljaju jaki pljuskovi praćeni grmljavinom.

Na najvišim vrhovima Dinare, na nadmorskoj visini iznad 1.500 metara, padao je i sneg, a temperatura vazduha se tamo spustila na 0 stepeni. Jaka grmljavina zahvatila je sinoć delove severne Dalmacije. Najteže je stradalo područje Svetog Filipa i Jakova, gde su zabeležene obilne padavine, a nanosi grada dostizali su i do pola metra, što je zahtevalo angažovanje vatrogasaca i komunalnih službi, prenosi Dalmacija Danas.

Oko 9.30 na južnoj obali Šolte pojavila se pijavica koja je na moru ostala pola sata. Na sreću, nije stigao do obale i nije napravio nikakvu štetu.

RHMZ Srbije je objavio i detaljnu vremensku prognozu za naredne dane i najavio promenu vremena.

U nedelјu pretežno sunčano uz slab do umeren južni i jugoistočni vetar i sa maksimalnom temperaturom od 15 do 20 °S.

U ponedelјak posle delimično vedrog jutra, tokom dana umereno naoblačenje uz pojačanje južnog i jugoistočnog vetra, naročito na planinama i u košavskom području. Na jugu Banata očekuju se udari košave olujne jačine. Kiša će kasnije posle podne i uveče početi da pada najpre na jugu Srbije, a tokom noći padavinska zona će se proširiti na većinu krajeva koji se nalaze južno od Save i Dunava. Na visokim planinama prelazak kiše u sneg.

U utorak se obilnije padavine očekuju na području Kosova i Metohije i na jugoistoku Srbije (u Jablaničkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu) – od 20 do 40 mm za 24 h. Na visokim planinama u ovoj oblasti (iznad 1500 m) intenzivan vlažan sneg. U ostalim krajevima Srbije uz promenlјivu oblačnost manja količina padavina. Vetar u kratkotrajnom skretanju na severni i severozapadni.

U sredu i četvrtak promenlјivo oblačno i malo svežije, povremeno s kišom, na planinama sa snegom. Maksimalne temperature od 12 do 16 stepeni. U petak se padavine očekuju još na istoku i jugu Srbije, a zatim će do kraja nedelje biti suvo uz sunčane intervale.

Izvor: kurir.rs