Ivanjički kraj se zabeleo od grada: “List na bukvi nije ostao” – Deda Rade priznaje da ovako nešto nije video u životu

|

U popodnevnim časovima, jaka kiša praćena gradom zadesila je teritoriju opštine Ivanjica. U zaseoku Gornji Čerimani, selo Medovine, grad je padao više od pola sata i napravio nezapamćenu štetu na poljoprivrednim usevima, o čemu govori i slika dede Ratomira Komatine (82), koji kako kaže, ovako nešto nije video u životu.

“Ako vam kažem da list na bukvi nije ostao, onda možete da zamislite kako je to izgledalo. Jednostavno, nebo se spustilo i uništilo nam rod na preko 80 stabala šljiva, jabuka, trešnji, a o malinama je suvišno i govoriti, obralo je sve pre vremena”, kaže Ratomir.

“Uspeli smo da se sklonimo na vreme, i jedino što smo mogli je da posmatramo kako nam grad uništava useve. Ovako nešto u životu nisam video”, kaže komšija Milan Ćeriman.

Tamni oblak koji je doneo oblinu kišu napravio je sitne probleme u gradskom području opštine Ivanjica, a najveću štetu naneo je seoskom području. Poljoprivrednici u ivanjičkom kraju su pretrpeli ogromne gubitke, a najkritičnija situacija je u selima Erčege, Kovilje i Vučak.

“Ovo ja nisam zapamtio u mojih 68 godina života. Snažan grad veličine lešnika tukao je sve pred sobom, toliko ga ima da može lopatom da se kupi. Pretrpeli smo ogromnu štetu, kazao je jedan od meštanina iz Erčega.

Najteže je opet proizvođačima malina, jer crveno zlato samo što nije stiglo na berbu.

“Uvek nas ova muka udara, od nje spasa nema. Za dvadesetak dana kreće berba, šta će od nje ostati nemamo pojma. Nemamo snage da odemo u malinjake, ovo je katastrofa”, ističu meštani.

Prema informacijama sa terena protivgradna zaštita je delovala, a to je uspelo samo malo da umanji štetu.

Izvor: kurir.rs