Iva otkrila satnicu rada na Aljasci, pa krenula lavina reakcija: “Gospođo, Vi robujete za dodatnih 1000 evra”

|

Svaki snimak Ive sa Aljaske, sezonske radnice iz Srbije, izazove lavinu komentara a često i polemiku na društvenoj mreži Tik Tok jer je bespuće te hladne, slabo naseljene i udaljene savezne države SAD za sve nas ovde velika nepoznanica.

Mnogi ljudi su razmišljali o njoj kao o destinaciji dobre sezonske zarade, ali malo ko se usudio da tamo stvarno i ode. Jedna od njih je Iva, koja često deli svoje utiske i iskustva sa rada na Aljasci, naročito što se tiče bitnih informacija – koliko se zaradi, a koliko dugo radi, kako se hrane, provode vreme, i ostalo.

Ovog puta neko od njenih pratilaca pitao je koliko joj plaćaju satnicu, na šta je ona rekla 18 dolara za regularan i 27 dolara za sat prekovremenog rada, a njena pratiteljka rekla da je to malo i da za te pare u SAD možeš da radiš mnogo lakši posao, u toplom, poput preređivanja, izlaganja i ređanja robe u jednom od najpopularnijih lanaca supermarketa u Americi – Volmartu.

A evo šta je Iva rekla dodavši da postoje neke najave da bi dogodine regularan sat mogao da skoči na 20, a sat prekovremenog na 30 dolara. Ona je objasnila i zašto je to drugačije nego u Volmartu.

Iva je kazala da ko radi u Volmartu ili slično, može da radi najviše 40 sati nedeljno, a na Aljasci je moguće raditi ukupno 72 sata nedeljno, što znači 40 regularno i još 32 prekovremeno.

“Što će vašu mesečnu zaradu popeti puta dva nego da radite u Volmartu”, navela je Iva i kao drugu pogodnost ističe što će radnik u Volmartu ili slično utrošiti najmanje po sat vremena tamo-vamo do posla, dok je ona smeštena tu gde i radi i nema nikakve troškove prevoza, ni trošak registracije automobila.

Kao treću prednost navodi to što nema troška za hranu, spremanja, kuvanja jer ima četiri obroka u danu, mada ona taj četvrti prespava…

“Ne plaćamo ni struju, ni grejanje, ništa, nijedan račun, čak nam se i veš pere besplatno”, istakla je Iva.

Ona savetuje i da može puno da se uštedi ako se stvari za ličnu higijenu ponesu od kuće, iz Srbije, kao i cigarete, koje su tamo jako skupe – 13 dolara paklica, te dodaje da po čoveku može da se unesu maksimalno dva boksa. Jedini stvarni trošak jeste 65 dolara mesečno za internet.

Izvor: kurir.rs