“Iskorišćavaju radnike a pred zakonom vam daju luksuz”: Iva pokazala kako radnici na Aljasci provode slobodno vreme (FOTO)

|

Da radnici na Aljasci u fabrikama za obradu ribe imaju vremena za odmor i zabavu, pokazala je Iva iz Srbije, koja je tamo zaposlena u jednoj takvoj fabrici.

Iva često objavljuje video snimke o radu i životu na Aljasci, ranije je pokazala gde su radnici smešteni, šta jedu, kao i koliko su plaćeni. Sada je došao na red i video snimak o tome kako provodi slobodno vreme.

“Imali ste prilike da vidite gde smo smešteni i već sam rekla da cena smeštaja i hrane iznosi 15 dolata po danu, kada radimo duže od 8 sati, ili besplatno ako radimo manje. Sobe su male ali su i previđene samo za spavanje”, započela je Iva.

“Sada vas vodim da vidite gde provodimo vreme kada završimo sa poslom. Sada je 11 sati, noćna smena moja već spava, ja sam sutra slobodna pa sam odlučila da ne spavam. Ovo je soba za zabavu, sada je prazna. Ovde imamo dva bilijar stola, tamo su štapovi, veliki televizor, ima jedan sto za stoni tenis, ovde su lejzi begovi. Imamo dva velika monitora i ove se obično igra soni, fotelje su bas udobne”, objašnjavala je Iva dok je pokazivala kako izgleda soba za zabavu.

Zatim je otišla i do teretane koja im je na raspolaganju za korišćenje.

“Možemo na aparatu da kupimo i grickalice, slatkiše. Dole je teretana. Prekoputa se nalazi biblioteka, imamo knjige, sve su na engleskom. Imamo društvene igre, karte, monopol. Imamo kompjutere. Idemo sada do bioskopske sale. Ovo je nešto najlepše što možemo videti. Sve je prazno, ovako izgleda u mraku”, ispričala je Iva pokazujući salu.

Otkrila je i da mogu da koriste bazen, ali je on na drugom kraju grada.

“Imamo priliku da koristimo bazen, zatvoreni, koji se nalazi u drugom delu grada. Ima 2,5 kilometara do njega, a to je sve besplatno za radnike”, otrila je Iva na kraju svog videa.

“Zar imate vremena kad radite 300 sati”,”Sve je to lepo, ali posle 10 sati rada sve to nije potrebno”, “Sve su vam priuštili, ali oduzeli vreme da to koristite. Kakvi manipulatori. Naravno, iskorišćavaju radnu snagu, a pred zakonom oni vama daju luksuz”, “Ljudi daju pare za život, a ti daješ život za pare. Još da plaćam hranu pa ja imam u mojoj Srbiji hleba da jedem, ništa mi više i ne treba”, ređali su se komentari ispod videa.

Izvor: kurir.rs