EPS: Neće biti restrikcija, ne prave se planovi isključenja struje – Ministarka energetike i predsednik Srbije se oglasili

|

EPS je ponovo demantovao navode o planovima za restrikcije električne energije.

U dopisu dostavljenom medijima EPS tvrdi da nisu restrikcije nisu predviđene u planovima poslovanja niti se prave planovi isključenja.

“Iako su i Ministarstvo rudarstva i energetike i EPS više puta demantovali takve informacije, u delu javnosti se opet plasiraju netačne vesti i time uznemiravaju građani”, navodi EPS.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kao i poslovodstvo EPS-a donedavno su tvrdili da neće biti ograničenja potrošnje tokom zime, ali stručnjaci sumnjaju u mogućnost da se to izbegne samo zato što smo spremni da platimo visoku cenu. Naime, na globalnom tržištu struje neće biti dovoljno, pa čak i da imamo novac, pitanje je da li ćemo imati od koga da je kupimo.

Da će biti teškoća potvrdio je i predsednik Srbije.

– Ostaje nam sedam meseci i sedam dana do 31. marta. Svaki dan ćemo da gledamo i da se borimo. Do sada nismo imali isključenja, a ja vam sada kažem da će se najveće zemlje Evrope suočiti sa restrikcijama. Ne mogu još da potvrdim da hoćemo, ali borićemo se svaki dan – kazao je Vučić.

– Mi plaćamo danas kao građani struju 41 evro po megavat satu, a košta nas kad uvozimo 630 evra. To nije normalno i nemoguće je izdržati – rekao je Vučić.

Elektroprivreda Srbije je saopštila da u planovima poslovanja nisu predviđene restrikcije električne energije niti se prave planovi isključenja.

„Iako su i Ministarstvo rudarstva i energetike i EPS više puta demantovali takve informacije, u delu javnosti se opet plasiraju netačne vesti i time uznemiravaju građani“, kažu u EPS-u.

Izvor: euronews.rs