Država daje do 3.000 evra za saniranje štete od oluje: Ovo je spisak gradova i uslovi koje treba ispuniti

|

Vlada Srbije usvojila je uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jula 2023. godine. Opredeljena su sredstva za sanaciju štete, a svi pogođeni nevremenom mogu da računaju do 350.000 dinara (nešto manje od 3.000 evra) pomoći države.

Prijava se mora podneti najkasnije 15 dana od dana proglašenja prestanka elementarne nepogode, i ne duži od 60 dana od objavljivanja poziva.

Najkasnije u roku od 15 dana od dana proglašenja prestanka elementarne nepogode, lokalna samouprava poziva građane da prijave štetu u roku koji ne može biti kraći od 15 dana ni duži od 60 dana od dana objavljivanja poziva.

Mere se sprovode u sledećim jedinicama lokalne samouprave: gradovi Novi Sad, Zrenjanin, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Pančevo, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Užice i opštine Požega, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Beočin, Vladimirci, Inđija, Veliko Gradište, Irig, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Ruma, Sečanj, Stara Pazova, Temerin i Šid

Kako stoji u Uredbi, da biste dobili pomoć od države treba ispuniti nekoliko uslova: da je nastala šteta neposredna posledica elementarne i druge nepogode; da je šteta prijavljena u skladu sa zakonom; da je štetu pretrpelo lice iz člana 1. Zakona; da je oštećena ili uništena stvar koja služi i neophodna je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba te je kao takva bila u svakodnevnoj ili redovnoj upotrebi; da je stvar čuvana sa pažnjom i na propisan način kao i da su preduzete sve mere radi smanjenja rizika od elementarne i druge nepogode; da su ispunjeni drugi uslovi u skladu sa Zakonom.

U zavisnosti od stepena oštećenja, koje sprovode nadležne komisije koje obrazuju svaka od jedinica lokalne samouprave obuhvaćena uredbom, od države možete da računate na sledeću pomoć:

za prvu kategoriju oštećenja – 50.000,00 dinara, za drugu kategoriju oštećenja – 100.000,00 dinara, za treću kategoriju oštećenja – 150.000,00 dinara, za četvrtu kategoriju oštećenja – 250.000,00 dinara i za petu kategoriju oštećenja – 350.000,00 dinara.

Ministarstvo za javna ulaganja vrši verifikaciju procene štete, koju su izvršile komisije koje je obrazovala jedinica lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom. Po prijavi štete, izvršenom utvrđivanju, proceni i verifikaciji štete organ jedinice lokalne samouprave nastavlja postupak za utvrđivanje prava na državnu pomoć, pozivom stranci da se izjasni o verifikovanom zapisniku o proceni štete i drugim relevantnim okolnostima od značaja za utvrđivanje prava na državnu pomoć, piše u tekstu Uredbe.

Prvostepeno rešenje o pravu na pomoć države, po sprovedenom postupku, primenom kriterijuma i merila iz ovog državnog programa pomoći i obnove, donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave i dostavlja ga podnosiocu zahteva.

Što se tiče srušenih stambenih objekata oni mogu da računaju na sledeće iznose: 3.000.000 dinara (tri miliona dinara), za domaćinstva od jednog do dva člana; 3.500.000 dinara (tri i po miliona dinara), za domaćinstva od tri do četiri člana; 4.000.000 dinara (četiri miliona dinara), za domaćinstva od pet i više članova.

Izvor: blic.rs