Dragana u očaju prodavala tatin med iz podruma, a onda je razvila biznis na starom maminom receptu: “Ja zarađujem, tebi je mesto u kući”

|

Dok je studirala ekonomiju i sticala zvanje mastera, Dragani Vujanovic ni na pamet nije padalo da će joj porodični hobi njenog oca danas biti glavna zarada i najznačajniji deo kućnog budžeta.

Tek je zagazila u tridesete, ima diplomu fakulteta u rukama i ostvarila se kao majka, međutim to nije bilo dovoljno. Ona je želela da bude svoja na svome i da u rodnom Brezovcu, u blizini Aranđelovca, okružena sa tri planine – Venčac, Bukulja i Rudnik – od meda proizvedenog iz stotine tatinih košnica pokuša da napravi korak, i uspela je u tome.

U lepotama materinsta uživala je četiri meseca, a onda je, kako je rekla, “pukla postporođajna depresija”. Podrška je tada izostala, Dragana je naišla na izbegavanje i nerazumevanje. Reči njenog supruga: “Ja zarađujem, a tebi je mesto sa detetom u kući, dok se ne vratiš na posao”, dale su joj podstrek da se pokrene. Nije želela da čeka povratak u školu, gde je zaposlena kao obracunski radnik, već je želela nešto više. I dan danas mu je zahvalna na tome.

– Njegova izjava me je naterala da celu jednu noć razmišljam čime bih ja mogla da se bavim pored bebe od pet meseci. Pošto sam pre ekonomije završila marketing i trgovinu, svesna sam da je najbolje započeti nešto za šta su ulaganja minimalna, jer realno od mog porodiljskog, jedva kupujem bebi dohranu. Živimo na selu i samo za gorivo dajem 100 evra mesecno… – kaže Dragana.

Na pamet joj je pala ideja da bi najpre mogla da na društvenim mrežama promoviše svog oca, kako bi se pre svega otarasili dve tone meda koje su stajale u podrumu. To je bio njen prvi korak ka dodatnoj zaradi.

– Do jutra sam uzbuđeno pravila stranicu i imala sam dobar osećaj da će da krene. Kada sam napisala prvu objavu, shvatila sam da ne moram da se zadržim samo na tome. To jutro sam uzela sve moguće očeve knjige, malo istraživala po internetu i shvatila da su danas proizvodi od meda dosta traženi. Prednost je bila što je naš med 100 odsto prirodan, a sastojci koji se koriste za razne mešavine, mogu se naći u našoj basti, a ljudi danas to vole.

Iz porodičnog okruženja je potekla ideja za prvi proizvod. Rešila je da ljudima ponudi vitaminsku bombu, koju joj je majka dok je bila dete pravila za jačanje imuniteta. Stari recept ubacivanja u med seckanih orašastih plodova, limuna i čuvarkuće, mislila je da treba da se doradi, modernizuje.

– Ne volim da mi bude kiselo (zbog limuna) i bljutavo (zbog čuvarkuće). Međutim, pogledam na internetu limun i čuvarkuća u medu i izadje mi gomila recepata za imunitet, za šičćenje organizma, za čičćenje mioma i cisti čuvarkućom. Naše majke i bake znale su ono što mi danas tražimo po internetu. Rešila sam da uvedem novi recept, i to samo med i čuvarkuća i kada sam izbacila na svoju stranicu “pčelareva kći”, odmah je stigla porudžbina. Ceo dan sam se tresla da li će se ljudima svideti, da li će im pomoći, a onda sam dobila pozitivne komentare od njih, što mi je dalo vetar u ledja – rekla je ova mlada pčelarka.

Dragana danas svakodnevno proizvodi različite vitaminske bombe koje pravi sa orašastim plodovima, a ima i proizvode za koje koristi lavandu, matičnjak, žalfiju, nanu, cimet, crni kim, aroniju..

– Moja kombinacija cimeta i meda dobra je za skidanje holesterola. Tu je i seme koprive i kakao za anemiju, lan,.. Pergu, izuzetno kvalitetnu hranu i jedan od najkvalitetnijih proizvoda od pčela, vadim sama. Devet puta je bolja od polena, brže se usvaja u organizmu. Odlično mi ide, a nisam se uopšte nadala, svaki dan imam po nekoliko porudžbina. Kada sam shvatila da posao cveta, počela sam da beležim rezultate. Imam jednu svesku u koju sam počela da pišem, ona je non stop uz mene jer, naprimer, dok šetam bebu, stigne nova porudžbina.

Kako bi kupcima dokazala uspešnost svojih proizvoda ona ih najradije isprobava na sebi.

– Uvek snimam sebe kako bi žene videle da nije fotošop nego da med zaista pomaže koži. Zadovoljna sam zaradom, ali verujem da bi neko na mom mestu zaradjivao duplo više. Volim detalje, ukrašavam sve svoje teglice, vodim računa da moje mušterije kada dobiju proizvod uživaju u svakom smislu te reči – rekla je Dragana.

Izvor: espreso.co.rs