Dnevnica za ovaj posao je 4.000 dinara, iskusniji mogu zaraditi i duplo više: Nije lako, ali možete brzo doći do novca

|

Oglas u kome se traže berači višanja u Bačkim vinogradima, otvorio je veliku raspravu među sezoncima. Naime, jedno gazdinstvo sa severa Srbije traži radnike koji bi od pet ujutru pa do podne brali višnje, a plata bi im bila isplaćena po kilogramu ubranih plodova sa petiljkom. Kako stoji u oglasu, kilogram ubranih višanja plaća se 40 dinara.

Poslodavac je isplanirao da berba traje dve nedelje a za berače je organizovan prevoz. Ipak, oni koji su već radili ovaj posao, kažu da je realno da svako ko reši da radi ovaj posao može da očekuje zaradu od oko 4.000 dinara dnevno, odnosno da ubere oko 100 kilograma višanja za radno vreme od sedam sati.

Iako mnogima ova ponuda deluje pristojno, ima i onih koji tvrde da se prošle godine za ovaj posao plaćalo između 50 i 70 dinara po kilogramu.

“U pitanju je vrlo težak posao. Iako deluje da je zarada od 4.000 dinara dnevno odlična, kada počnete da berete shvatite da je to realna cena rada, ako ne i manja”, priča jedna iskusna beračica.

Ona navodi da se dnevno može ubrati i više od 200 kilograma višanja, što praktično znači da bi iskusni berač mogao da zaradi i preko 8.000 dinara dnevno.

Izvor: alo.rs