Detaljan cenovnik – poznato ko će plaćati 175 dinara, a ko 2.000 dinara: Počela naplata putarine na novom crnogorskop auto-putu

|

Putarina za auto-put Smokovac-Mateševo se naplaćuje od danas. Saobraćaj prioritetnom deonicom auto-puta je prvih nedelju dana bio besplatan.

Novootvorenom deonicom je prema zvaničnim podacima od 14. do 18. jula prošlo 81.246 vozila. Potrošnja goriva na auto-putu je povećana zbog velikog uspona, budući da se sa 60 metara kod Smokovca deonica diže na 1.100 metara nadmorske visine. Vozačima su, do izgradnje objekta u Gornjim Mrkama, na raspolaganju pumpe na izlazu iz Podgorice i jedna u Kolašinu.

Prostornim planom definisano je da na auto-putu od Bara do Boljara bude izgrađeno 11 benzinskih pumpi, u okviru kojih će biti informativno-turistički punktovi, služba prve pomoći, parkinzi. Na tom prostoru biće i restoran sa terasom od minimum 120 mesta i etno kuhinjom kapaciteta od 500 obroka dnevno.

Posebni servisi za popravku putničkih automobila i teretnih automobila i autobusa, kao i šlep služba i zaklonjeni parking za havarisana vozila biće postavljeni na izlaznom delu benzinske stanice.

Prioritetna deonica auto-puta je dugačka 41,5 kilometara, ima 20 mostova na glavnoj trasi i 9 na rampama petlji, 2 nadvožnjaka, 8 podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocevnih tunela. Deonica ima 4 petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo. Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) još nije pripremilo koncesioni akt na osnovu kojeg bi se izabrao koncesionar za gradnju benzinske pumpe na prioritetnoj deonici auto-puta “Princeza Ksenija”, potvrđeno je Pobjedi u tom resoru.

CENOVNIK

Putarina za motore iznosi 1,5 evra (175 dinara), za putnička vozila 3,5 evra (oko 400 dinara), a za kamione i autobuse 17 evra (oko 2.000 dinara).

Deonica Smokovac – Uvač – Mateševo svečano je otvorena 13. jula za saobraćaj, ali bez benzinske pumpe. Prostornim planom predviđena je gradnja dvostrane pumpe na lokalitetu Gornje Mrke.

– Predmetni akt još nije završen i očekujemo da se izbor koncesionara za građenje benzinske pumpe i drugih sadržaja na odmorištu Mrke sprovede do kraja godine – rečeno je Pobjedi u MKI.

Izvor: bankar.me