Deca u Srbiji igraće se trudnim Kenom? Marić izneo stav o novoj kolekciji lutaka: “Nije dobro kada se dete fiksira za igračku koja mu ne priliči”

|

Igračke poput barbika vremenom su menjale izgled, odeću i dizajn. Pre nekoliko godina na tržištu se pojavila barbika u drugom stanju, ali proizvođači se tu nisu zaustavili. Otišli su korak dalje napravivši i trudnu mušku lutku, odnosno, Kena.

Naime, američka kompanija za proizvodnju igračaka nedavno je predstavila novu kolekciju u kojoj su dve muške lutke i to trudne. Ove igračke već su u prodaji širom Amerike, a postavlja se pitanje da li će ove igračke naći svoje mesto i na rafovima evropskih gradova, pa i u Srbiji?

Profesor Jovan Marić dao je svoje stručno mišljenje o eventualnom uticaju ovakvih igračaka na psihu deteta.

“Nisam siguran da li to može da utiče na psihu deteta jer zavisi kog je tačno uzrasta, zavisi od deteta do deteta. Neko dete će da shvati da dečak ne može da bude trudan dok neko ipak neće”, kaže psihijatar i dodaje da u celoj priči jedna činjenica ohrabruje.

“Kod dece je sreća što im igračke vrlo kratko zaokupiraju pažnju, njihova zainteresovanost za jednom igračkom nestaje posle 4, 5 dana i to je normalno. Nije dobro kada se dete fiksira za igračku koja mu ne priliči, odnosno kada se dečaci igraju sa ženskim igračkama i obrnuto”, objasnio je Marić.

Roditelji bi trebalo da se obrate za stručnu pomoć ukoliko primete neke promene kod deteta. Kakve su to promene u ponašanju i kako najlakše prepoznati da nešto nije u redu, Marić objašnjava ovako:

“Jako je teško uočiti da postoji promena kod male dece, mi obično pitamo roditelje da li se dete igra više sa devojčicama ili dečacima i šta oblači, šta voli od igračaka, itd. Kada je u pitanju transrodnost, prvi signali mogu se uočiti vrlo rano i sa psihoterapijom treba početi čim se za to stvore uslovi, nikako ne treba odlagati”, savetuje on.

Sudeći po komentarima koji su se nizali ispod objavljenog promo snimka ovog proizvoda za decu, ljudi su blago rečeno zapanjeni ovom pojavom.

Izvor: espreso.co.rs