Danas su Mladenci: Slave ga parovi koji su u prvoj godini braka, a evo zašto se sprema baš 40 kolačića

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Mladence, veliki praznik u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.

Srbi vekovima unazad veruju da Mladence posebno obeležavaju bračni parovi koji su u prvoj godini braka i koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Mladi supružnici prema starom običaju sutra u svom domu primaju goste koji im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog braka i zajedničkog života.

Praznik je posvećen mladim supružnicima i zbog venaca kojima su sevastijski muč.nici ovenčani ljubavlju Hristovom.

Na ovaj način ukazuje se da mladi supružnici treba da budu verni jedno drugome i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Jedan od srpskih običaja na Mladence jeste i pravljenje kolača koji se zovu mladenčići i, prema običaju, treba da ih bude 40. Mladenčići se prave od pšeničnog brašna, premazuju se medom i nude svim gostima. Simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

Na Mladence domaćice dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost. Običaj nalaže da ustanu rano ujutru i umese 40 kolačića.

Mladenci uvek padaju u vreme posta tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Ne bi trebalo raditi u polju, ali ni kućne poslove.

Izvor: telegraf.rs