Danas su Božićne poklade: Dan praštanja i veselja

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne poklade – poslednji dan kada je dozvoljeno jesti meso i beli mrs u ovoj godini.

Sutra počinje Veliki božićni post, koji će trajati sve do Božića, 7. januara, pa se zato ovaj praznik ponekad naziva Filipovim postom.

Prema starom narodnom verovanju, na ovaj dan trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima. Poklade su dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode različite trikove.

Posle poklada počinje post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, hrane životinjskog porekla i alkoholnog pića. To je telesni post, dok duhovni post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli, želja i najbitnije dela.

Različiti običaji važe u različitim krajevima. Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Izvor: telegraf.rs