Danas su Bele poklade, u ovim srspkim selima deca i dalje poštuju običaje: “Daruju nas jajima, slatkišima, ali i po koji dinar padne”

|

Danas pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Bele poklade i to je poslednji dan kad se u ishrani koristi beli mrs. Bele poklade obeležavaju se dan pre početka velikog Vaskršnjeg posta koji traje 40 dana. Ovo je poslednji dan kada možemo da jedemo mrsnu hranu, tj. sve mrsno, osim mesa.

Bele poklade su najsvečanije i najrasprotranjenije poklade u toku godine. Zovu se još i Velike poklade, Završne poklade, Sirne poklade, Proštene poklade (Proćke, Pročka), jer se tog dana opraštaju svađe i uvrede.

Ova nedelja se u srpskim selima obeležavala prolaskom maskiranih povorki koje su pevale, dok bi ih ljudi darivali kolačima, mesom, slaninom, ali najčešće jajima. Danas se ovaj običaj zadržao se u selima oko Topole, a najmlađi su sačuvali tradiciju predaka od zaborava.

– Idem sa drugarima u maskiranu šetnju, i jedva čekam. Mame i bake nas oblače i to su uglavnom njihove stvari koje nama svakako ne stoje dobro, ali to i jeste cilj da budemo što više maskirani kako nas niko ne bi prepoznao, obučemo šta stignemo. Najviše nam daju slatkiše i jaja, a desi se ponekad i da padnemo jer ove haljine su dugačke, pa se neko jaje i razbije, ali ipak na kraju dana imamo punu korpu darova, naše komšije i prijatelji nam daju šta ko ima – rekao je Nemanja.

Ovako maskirana deca obilaze svoj kraj, uspeli su da sačuvaju stare običaje i na svačijem licu izazovu sreću i osmeh. Meštani starijeg doba se prisećaju kako je nekada bilo u Beloj nedelji, pa prepričavaju svoje dogodovštine mlađim generacijama.

– Cele nedelje se maskira i obilazi selo, ali nedelja je najvažnija. Ranije smo išli i u susedna sela, sakupi se nas nekoliko, pevamo, smejemo se, šalimo. Daruju nas onim što se ima u kući, najčešće je to bila slanina, jaja, po neki slatkiš, voće. Dobijali smo i po neki dinar, i to uglavnom u metalu, valja se tako – kažu stariji meštani.

– Na kraju dana delimo sakupljene poklone, a sreći tada nije bilo kraja. Zbog ovog stanja u svetu i to se dosta promenilo, pa deca ne mogu da se okupljaju u većem broju i da šetaju po selu, nego eto tako malo u komšiluku čisto da sačuvaju običaj – kažu meštani.

Izvor: blic.rs