Danas počinje isplata obeštećenja za restituciju: Proverite račune – Mnogima će se saldo uvećati za 1.000 evra

|

Kao što je ranije najavilo Ministarstvo finansija, isplata akontacije obeštećenja u novcu bivšim vlasnicima oduzete imovine nakon Drugog svetskog počinje danas. Isplata se obavlja na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja koje je donela Agencija za restituciju.

Direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić, izjavio je da će stari vlasnici danas dobiti akontaciju u visini od 10 odsto od ukupnog iznosa koji treba da im bude isplaćen. Posebno je naglasio da ukoliko iznos obeštećenja bude manji od 1.000 evra, on će biti isplaćen ceo i dodao da ima 950 takvih rešenja. Isplata će biti obavljena u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Kako je Sekulić dalje istakao, planirano je da se ove godine isplati 5.638.000 evra, dok drugi deo koji se odnosi na ovu godinu a reč je o državnim obveznicama iznosi 61.880.000 evra i dospevaće u periodu od pet, 10 i 12 godina.

Sekulić je kazao da će isplata po obveznicama biti u januaru naredne godine i da će se u narednih šest do sedam godina, za koliko bi restitucija trebalo da se završi, održavati ritam od jedne godišnje isplate po obveznicama i jedne akontacije.

Izvor: alo.rs