Da li će Srbija biti prinuđena da isporuči Miroslava Hrvatskoj? Deka koji je uzeo unuku iz doma ima crvenu poternicu

|

Advokat Aleksandar Radivojević gostovao je u emisiji Puls Srbije gde je govorio o uzimanju pravde u svoje ruke iz pravnog ugla, te se osvrnuo na slučaj deke Miroslava Veršegija, koji je uzeo svoju unuku iz Doma u Hrvatskoj i odveo je u Srbiju.

“Najjednostavnije rečeno država ne dozvoljava da se uzima pravda u svoje ruke. Način kako se pravo i pravda sprovode mora biti u rukama države. Niko ne sme da uzme pravdu u svoje ruke, to je apsolutni aksiom. Nešto oko čega nema raspravljanja. Čak u određenim situacijama uzimanje pravde u svoje ruke predstavlja otežavajuću okolnost iz razloga što svaki vid osvete vuče ka kvalifikovanim i težim oblicima krivičnog dela. Mora se imati poverenja u državu u situaciji kada je država organizovana i kada funkcionište. Gde nastaje problem? Problem nastaje kada se izgubi poverenje u institucije države. Problem nastaje kada neko smatra da nije zadovoljan odlukama državnih organa i načinom kako to funkcioniše i onda uzima pravdu u svoje ruke”, objasnio je Radivojević.

Advokat je prokomentarisao slučaj dede Miroslava koji je potresao region.

“Pravo ima svoja kruta pravila oko toga na koji način treba postupati. Ukoliko je pravo pobedilo da je dete dodeljeno onom bračnom drugu kome i treba da bude dodeljeno, to je nešto što mora da se sprovede. Ova situacija u kojoj je deda prečicom hteo da završi celu tu priču. Pa je dete odveo bez znanja ikoga u susednu državu. Iniciralo je postupak po kome su državni organi Hrvatske pokrenuli krivični postupak protiv njega zbog krivičnog dela otmice ili drugih”, rekao je Radivojević i istakao:

“On je imao zakazano ročište i na njemu se nije pojavio. Da li se plaši određenog pritvora ako pređe granicu, ne ulazim u celu tu priču. Onda je sud uradio, ono što je bi uradilo verovatno i naš, izdao je tu tzv. međunarodnu crvenu poternicu. Plašim se da će biti prinuđeni da odgovore na taj međunarodni zahtev i da isporuče okrivljenog”, ocenjuje advokat Radivojević.

Izvor: kurir.rs