Da li će roditelji dečaka ubice iz Niške banje krivično odgovarati: Maloletnik na posmatranju uz njihovu saglasnost

|

U slučaju da se utvrdi da je krivično neodgovorni maloletnik M. M. (13) iz Niške Banje, osumnjičen za ubistvo dečaka Andreja Simića (13), bio zapušten, njegovi roditelji bi mogli da odgovaraju i krivično.

Procenu o tome započeo je Centar za socijalni rad u Nišu, koji takođe sprovodi i postupak utvrđivanja mera nad M.M. (13). Ukoliko Centar u postupku utvrdi da je bilo zapuštanja deteta, za dalje postupanje prema roditeljima i donošenje zakonskih mera nadležan je sud.

“Centar za socijalni rad u Nišu je započeo rad na slučaju u skladu sa zakonom. Prikupljaju se informacije, obavljaju se razgovori. Zakazana je i konferencija slučaja na kojoj će učestvovati svi organi i institucije koji učestvuju u postupku – Centar za socijalni rad, škola, Policijska uprava, Zavod za mentalno zdravlje… Sada se samo sakupljaju informacije da bi mogla da se donese adekvatna procena. Kada se donese procena, mogu da se pokrenu različiti postupci, i koji se tiču deteta i koji se tiču roditelja”, objašanjava za “Blic” pomoćnica direktora Centra za socijalni rad u Nišu Lidija Stanković.

Ukoliko Centar za socijalni rad utvrdi da je bilo zapuštanja deteta, postoje različite mere koje se mogu sprovesti u sudskom postupku, kao što su delimično ili potpuno lišenje roditeljskog prava. Najdrastičnija mera zbog zapuštanja deteta, ako se pravosnažno dokaže na sudu, jeste to da se roditelji kazne i zatvorskom kaznom.

“Zapuštanje je u istom rangu kao i zlostavljanje. Širok je spektar zakonskih mogućnosti koje se mogu doneti, ali ne bih da licitiram dok se ne utvrde činjenice. U zavisnosti od prikupljenih informacija Centar donosi procenu pa se tek onda pristupa donošenju mera. U ovom trenutku ne može da se kaže ništa još uvek. Sve institucije moraju da rade zajednički i koordinisano – na konferenciji slučaja svako će izneti informacije iz svog domena pa će na kraju biti donet zajednički zaključak koji potpisuju svi učesnici u postupku, a kojim se propisuje ko će šta iz svog domena da sprovodi. Ovakav slučaj nismo imali i nadamo se da ih više nikada neće biti”, kaže Stankovićeva.

Kako je potvrđeno u niškom Centru za socijalni rad, maloletni M.M. se nalazi na opservaciji na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu. Upućen je na Kliniku u Beogradu, uz saglasnost roditelja.

“Roditelji su se složili, takva je procedura da bez njihove saglasnosti nije moguće upućivanje na opservaciju. Nalaz te opservacije će biti deo postupka koji se sprovodi radi utvrđivanja mera maloletniku koji je krivično neodgovoran”, kaže Stankovićeva.

Izvor: espreso.co.rs