Čuveno pitanje konobara “Keš ili kartica” krije jednu caku: Deluje bezazleno, ali ima ozbiljnu pozadinu

|

Prilikom plaćanja računa u ugostiteljskim objektima svakodnevno čujemo bezazleno pitanje konobara – “Keš ili kartica”? I dok je za mnoge ovo pitanje uobičajeno, cela priča može imati i drugačiju pozadinu.

Dve su činjenice: Prva je da fiskalna kasa zahteva odgovor da li se plaćanje vrši karticom ili gotovinom. Druga je takozvano “duplo knjigovodstvo” koje je i dalje moguće organizovati i koje se vodi kao nelegalna aktivnost.

Ovo pitanje ugostitelji postavljaju svakom gostu jer u fiskalnu kasu moraju da upišu da li se plaćanje vrši karticom ili gotovinom. Takvu opciju podrazumeva softver, a u oba slučaja dobije se isti fiskalni račun. S druge strane, kada je reč o utaji poreza, postoji mogućnost da neki ugostitelji pokušavaju da sporovedu tu nezakonitu aktivnost, ali sada je to lakše otkriti nego ranije”, objašnjava poreski stručnjak Đerđ Pap.

Jedan ugostitelj otkriva moguću pozadinu ovog bezazlenog pitanja.

“Caka može da bude u tome da ugostitelji imaju dve fiskalne kase. Jedna kasa nije povezana na sistem, druga jeste. Ukoliko plaćate karticom, dobijate regularan fiskalni račun na koji se plaća porez. Ako plaćate u kešu, fiskalni račun može da se izda sa druge kase koja nije povezana na sistem, a to znači i izbegavanje plaćanja poreza. Za ugostitelja to znači veću zaradu”, otkriva ugostitelj.

Evo i smernica kako prepoznati lažni fiskalni račun:

Pravi fiskalni račun u donjem delu ima znak koji se sastoji od četiri ocila, razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu. Mora sadržati jasne podatke o trgovcu, uključujući pun naziv obveznika i objekta, kao i adresu objekta. U posebnom delu odštampani su i podaci o porezu (procentualno i vrednosno). S druge strane, lažni fiskalni račun nema pomenuti znak, a ni detaljne stavke o visini poreza u procentima.

Izvor: blic.rs