Crveno upozorenje na snazi u Hrvatskoj: “Velika oluja se kreće prema nama” – Evo i šta čeka Srbiju

|

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske najavio je da će vreme u utorak biti promenjivo i vrlo nestabilno te će u većem delu zemlje biti pljuskova i grmljavine. Na zapadu zemlje očekuje se i olujno nevreme, a prema upozorenjima meteorologa, nevreme je iz Slovenije već krenulo ka Hrvatskoj.

Načelnica Uprave za kilmatske aktivnosti Ministarstva privrede Dunja Drvar upozorila je da Hrvatsku danas očekuje veoma olujan dan.

„Moramo da pratimo prognozu i upozorenje te neprestano da budemo na oprezu s obzirom na to da će se gotovo ceo dan pojavljivati nevremena u različitim delovima Hrvatske, a ponegde će biti i izraženija. Biće i jakog vetra i lokalne grmljavine i svih drugih elemenata“, navela je Drvar.

Jedan olujni talas već je kasno sinoć pogodio Hrvatsku, a stigao je iz Slovenije. U Sloveniji je padao grad veličine oraha, a nakon toga pao je i u delu Zagreba i u Varaždinu.

Što se tiče Srbije, Republički hidroemetorološki zavod upozorio je da će u našoj zemlji danas biti veoma toplo, naročito u centralnom i južnom delu zemlje, gde će biti još toplije u odnosu na jučerašnji dan – od 37 do 40 stepeni Celzijusa. U Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

U ostalim delovima Srbije na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno. Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, u većini mesta za 10 do 15 stepeni, krajem dana zahvatiće severne, u sredu ujutru i pre podne proširiće se na zapadne i centralne, a posle podne i na ostale delove Srbije. U zoni jakih grmljavinskih procesa u tom periodu očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine – preko 28 metara u sekundi.

Izvor: nova.rs