Cene povrća znatno skočile, na pijacama luk i krompir skuplji nego uvozni limun: “Ako želite da uštedite, bolje posadite svoju baštu”

|

Klimatske promene, veća ulaganja i poskupljenja, uticali su da povrće po kom je prepoznatljiv zapadni deo Srbije sada bude skuplje i od južnog voća.

Cena krompira znatno je povećana u marketima i prodavnicama, ali i na pijacama, koje su do sada važile za najpristupačnije trgovine, pa sada kilogram krompira košta čak 100 dinara.

– To je cena koja je adekvatna za krompir koji je ovog kvaliteta. Kako bi se proizveo krompir koji kada se donese kući može da se koristi, koji nije crn i bušan, u njega mora mnogo i da se uloži. Cena po hektaru sa ulaganjima do vađenja krompira je oko 7.000 evra, da bi se proizvela kvalitetna roba, a u poslednje vreme imamo i problem sa radnicima, kojih nema dovoljno, jer imaju mogućnost da rade u firmama. Jedna dnevnica je 4.000, znači za 10 radnika samo za dnevnice potrebno je 40.000, – kaže povrtar Saša Ćendić iz sela Mršinsci kod Čačka.

Ako pitate građane koji su redovno dolaze na pijacama, ovog proleća preskup je i crni luk. Njegova cena skoro je izjednačena sa cenom limuna po kilogramu, što ranije definitivno nije bio slučaj.

– Cena crnog luka, domaćeg kolačara je trenutno 180 dinara, holandski je 150. Sve nas koji proizvodimo i prodajemo na tezgama, cena luka je iznenadila, ali, po svoj prilici da se naš narod malo odaljio od svojih proizvoda i ne seje luk, pa bude i cena viša”, kazao je Zoran Ćiriman, prodavac na čačanskoj pijaci.

On još kaže da ako neko želi da prođe dosta povoljnije, kako se ne bi iznenađivao cenama kada dođe u kupovinu, pravi način je da sami posadite luk u svojoj bašti, jer će vas tada mnogo jeftinije koštati.

– Kilogram semenski luk košta svega 250 dinara, a na kraju sezone od njega može roditi i do 20 kilograma tog povrća, samo treba da se zasuku rukavi. Ranije su ljudi luk sadili i oko kalema, oko voćaka šljive, kruške, dakle treba samo da se radi, a ko poseje dva kilograma, obezbedio se za celu godinu”, izjavio je Ćiriman.

Izvor: kurir.rs