Čemu sve služi Bogojavljenska vodica i šta uraditi sa onom od prošle godine? Crkva daje jasne odgovore

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, tradicionalnim plivanjem za Časni krst u gradovima širom Srbije. Na taj dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima.

Sveta Bogojavljenska Vodica, čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova). Svećenjem vode priziva se Duh sveti koji običnu vodu pretvara u svetu.

U nekim našim krajevima običaj je da sveštenik sam raznosi Bogojavljensku vodicu po domovima vernika. Osvećena voda je “voda života” i kao takva konzumira se sa velikom verom i može da učini nemoguće. Ako verujete, sve je moguće.

Sveta voda se može piti ili sa njom se može škropiti (osoba ili prostorija, predmet i td.). Na taj način blagoslov svete vode prelazi na nas i u nas. Vernik se mora posebno pripremiti za ovaj čin ispijanja vode: post na Krstovdan je jedna od priprema kao i molitva na usnama, ali i u mislima.

“Gospode Bože moj, pomiluj me grešnog!”, najjača je molitva koja može da se izgovara u trenucima ispijanja svete vode, ali najvažnije je iskreno pokajanje i vera u moć svete vode.

Bogojavljenska voda nije kvarljiva i u kući može stajati neograničeno, ali ona neće imati nikakvu moć ako je čuvate u nekoj flaši. Kada vam je dan loš iz bilo kog razloga, popijte gutljaj vode ili se njom umijte. Uz iskrenu veru sveta voda će vam pomoći.

Pitanje koje mnogi vernici postavljaju je “kada stigne nova vodica, šta da se radi sa starom?” Odgovora na to pitanje, u crkvenim knjigama nema, niti ima bilo kakvo pisano naređenje u vezi toga. Ali zato postoji narodno predanje i običaj kojeg je Crkva prećutno usvojila. Po tom narodnom predanju, ukoliko se sva količina Bogojavljenske Vodice ne utroši pobožno u toku godine, onda se taj ostatak, kada stigne nova vodica, sipa u bunar, u reku ili u cveće. U svakom slučaju tamo gde se neće izložiti gaženju i obesvećenju.

Izvor: stil.kurir.rs