Bolovanje samo 2 nedelje, poslodavac može da vas proveri, a ovi pacijenti su izuzetak: Ministarka najavila promene

|

Ukoliko se usvoji predlog izmene Zakona, lekar opšte medicine ubuduće će moći da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje, a ne kao što je bio slučaj do sada, dva meseca. Ova novina neće se odnositi na pacijente koji su tek završili sa teškom kardiohirurškom operacijom, ali i na onkološke pacijente koji prolaze kroz višemesečnu terapiju.

Za sve ostale koji će koristiti bolovanje duže od dve nedelje biće zadužena komisija. Predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju je već pripremljen, a on sadrži i ovu promenu pravila.

“Jedan od razloga je sprečavanje mogućnosti zloupotrebe, a na ovaj način komisija bi imala uvid u tok bolesti i odlučivala o tome koja dužina bolovanja je opravdana. Onog ko je zaista bolestan njega ovo ne bi trebalo da brine, jer će komisija utvrditi da li je neko zaista bolestan i koliko mu je potrebno vremena za oporavak”, objašnjava za “Blic” izvor iz Nemanjine.

Naime, ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i da je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58 dana.

“Jasno je o čemu se tu radi. Nadam se da ćemo uspeti da sprečimo moguće zloupotrebe. Kontrola će faktički biti na komisijama. Izuzetak su onkološki pacijenti koji prolaze višemesečnu terapiju ili pacijenti koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohiruške operacije. Počećemo više da kontrolišemo bolovanja”, rekla je ministarka Grujičić za “Politiku”.

U slučaju da poslodavac sumnja da bolovanje nije opravdano on ima zakonsku mogućnost da to proveri, što se može učiniti putem lekarskih komisija, ali se može uložiti i prigovor na ocenu izabranog lekara, ali i obaviti veštačenje u postupku ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja.

Izvor: blic.rs