“Bojim se da je smrću Dalibora, ubistvo Danke dovedeno u ćorsokak”: Advokat Borivoje Borović komentarisao slučaj koji trese region

|

Jedan od vodećih srpskih krivičara, advokat Borivoje Borović, prokomentarisao je slučaj dvogodišnje Danke Ilić koji je potresao region. Advokat je tom prilikom izrazio strah da će zbog nasilne smrti osumnjičenog Dalibora Dragijevića u policijskom pritvoru u Policijskoj stanici Bor, ceo slučaj ubistva devojčice Danke Ilić (2) sada zapasti u ćorsokak.

Naime, postoji velika verovatnoća da će svi osumnjičeni, ne ulazeći u njihovu krivicu, sada tvrditi da su iskazi koje su dali u policiji, a u kojima su priznali krivično delo ubistva Danke, sada na sudu promeniti svoje izjave, uz tvrdnju da su i oni bili žrtve policijske torture, te da je priznanje krivičnog dela iznuđeno pod pretnjom.

„Mora da postoji zapisnik sa saslušanja osumnjičenog (Dalibora Dragijevića) i mora da se zna koji inspektori su ga ispitivali kada je umro. To je takođe teško ubistvo i ti ljudi bi već trebalo da su u pritvoru. Bojim se da je tom smrću taj slučaj, to strašno ubistvo devojčice, dovedeno u ćorsokak jer bi osumnjičeni mogli da promene svoje iskaze na sudu i da kažu da im je policija iznudila priznanje. Policija bi trebalo da je pribavila i dovoljno materijalnih dokaza, pre svega bioloških tragova a ne da mora da pribegava iznuđivanju priznanja od osumnjičenih“, objašnjava Borivoje Borović.

Kako smatra poznati krivičar, prvi problem koji je uticao na istragu je nastao kada su se u rad policajaca umešali političari.

„Političar je dao prvu kvalifikaciju dela, da je u pitanju teško ubistvo devojčice. Time se usmerava i pravac istrage, ali i javno mnjenje, što je nedopustivo. Onda neki policajci misle da istraga treba da ide u tom pracu. Političari su laici koji se oglašavaju o tim stvarima i to ne bi smelo da se radi. Takođe, ni policajci ne bi trebalo da iznose dokaze u javnost, pa ne bi bilo loše da se vrati nekadašnje krivično delo zabrane oglašavanja u javnosti, makar dok traje istraga i o svemu bi javnost trebalo da informiše tužilaštvo“, objasnio je Borović.

Izvor: nova.rs