Baba Martu ne treba otpisivati, prelaz iz zime u proleće još hladniji – detaljna vremenska prognoza za ovu nedelju

|

Danas ujutro će u Srbiji biti slab i umeren mraz, a tokom dana pretežno sunčano i toplije, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Slab i umeren jugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno i jak. Najniža temperatura će se kretati od minus osam do nula stepeni, najviša dnevna od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će ujutro na širem području grada biti slab mraz, a tokom dana pretežno sunčano i toplije. Duvaće slab i umeren jugoistočni vetar. Najniža temperatura će se kretati od minus pet do nula, najviša dnevna će biti oko 13 stepeni.

Pred nama su dani nalik prolećnim, ali ne treba odlagati zimsku odeću, jer nam prelaz iz zime u proleće donosi zahlađenje.

– Ovog vikenda jutra su bila vedra, ali i ledena, uz minimalne temperature i ispod -10°C, u Sjenici do -22°C, a na delovima Peštera i do -28°C. Tokom dana maksimalne temperature prethodnih dana odgovarale su prosečnim vrednostima za januar. U Srbiji i u ponedeljak jutro vedro i veoma hladno, uz mraz, ponegde i jak, ali se očekuje nešto više temperature nego prethodnih dana. Tokom dana sunčano i znatno toplije. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. Minimalna jutarnja temperatura od -10 do 0°C, na Pešteru i ispod -15°C, a maksimalna dnevna od 10 do 15°C, u Beogradu do 14°C – kaže Đurić.

U utorak jutro vedro i hladno, uz mraz, a tokom dana sunčano i relativno toplo. Maksimalna temperatura biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 16°C, što su temperature za oko 5 stepeni više od proseka za sredinu marta.

U sredu ujutro u severnim i severoistočnim, a tokom dana i u ostalim predelima naoblačenje sa kišom, uz prolazno jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 10 do 15°C, u Beogradu do 11°C, dok će jutarnje biti znato više i to zahvaljujući oblačnosti, tako da neće biti ni mraza.

U četvrtak promenljivo oblačno i hladnije, ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Maksimalna temperatura od 8 do 12°C, tako da nas u sredu i u četvrtak očekuju prosečne vrednosti temperatua za mart.

U petak i za vikend hladno, ujutro uz slab mraz. Duvaće hladna košava, koja će u Banatu, Pomoravlju i Podunavlju biti veoma jaka, a hladnog karaktera će biti iz razloga jer će više imati istočniji smer. Na severu i istoku biće suvo, a na jugu i na zapadu oblačno sa slabom kišom, susnežicom i slabim snegom. Maksimalna temperatura biće od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C, što su vrednosti ispod proseka za mart.

– Baba Martu ne treba još uvek otpisati, jer prema trenutnim prognozama, sam kalendarski prelaz iz zime u proleće biće još hladniji, za sada u suvom obliku, a onda prema kraju marta kako bude odmicala treća dekada i kako se bude približavao kraj meseca sledi otopljenje i porast temperatura na vrednosti primerenim kalenadru i godišnjem dobu koje je pred nama – kaže meteorolog.

Izvor: telegraf.rs