“Ako je devojčica, ne donosi je kući”: Bolne ispovesti Balkanskih majki o tome šta trpe kada rode žensku decu

|

Na Instagram profilu influenserke “njezvanova”, iza kog stoji Nataša Kovačević pokrenuta je bitna i ne toliko zastupljena tema o tome šta žene sa Balkana trpe i kroz šta prolaze kada rode žensku decu.

Tema je pokrenuta nakon Natašine objave u kojoj je bilo reči o onom čuvenom “prvo pa muško”, usled čega su se oglasile žene iz bivše Jugoslavije koje su podelile svoje iskustvo.

“Nikad neću zaboraviti lice svekrve kada sam rekla da je i drugo dete žensko. Zagreb, 2020. godina”, piše u jednoj podeljenoj objavi, gde se Nataša nadovezala “da razjasnimo, poruke stižu iz svih bivših republika Jugoslavije”.

“Meni je svekar rekao da, ako rodim žensko, da je ni ne donosim kući iz bolnice, a imao je već dva unuka od starijeg sina. Rekla sam da rađam sebi, a ne njemu. Nije govorio sa mnom 3 dana. Sada je ona jedina koja ga pozove da pita kako je i da li mu treba nešto”, napisala je druga žena.

Nažalost, bilo je više onih žena koje su doživele odsustvo saosećanja od članova porodice i to u najtežim trenucima života.

“Izgubila sam bebu u devetom mesecu trudnoće, jednu jako željenu devojčicu… Komšinica mi je rekla “pa dobro, bar je bilo žensko”. Nisam imala snage da se raspravljam, samo sam se okrenula i nikad joj više nisam rekla ništa. Svega nam fali, ali empatije i ljudskosti najviše”, ispričala je druga.

“Meni je baba na vest da nosi devojčicu rekla: “Nema veze, drugo će biti muško”. Avgust 2021. godine, Beograd. A mom suprugu: “Ne brini, rodiće ti sigurno muško”, minutu kasnije”, nadovezivala su se potresna svedočenja.

Jedno od najpotresnijih svedočenja je podelila jedna devojka o svojoj tetki, koja je zbog viševekovnog ugnjetavanja žena, odlučila da presudi sebi.

“Moja tetka je rodila žensko dete, muž joj je rekao: “Ako rodiš žensko, kući mi ne dolazi”. Ona je izašla iz bolnice i istog dana se obesila. Taj muž je posle nekoliko godina oženio drugu ženu sa kojom je čekao sina, ali je poginuo. Nije ga ni dočekao”, glasi najpotresnija životna priča.

Izvor: blic.rs