“350 evra ti treba samo da dišeš i postojiš”: Srbi izveli računicu za život u Beogradu – Ispod 1.000 evra je preživljavanje

|

Život i plate u Srbiji postale su neke od glavnih tema oko kojih se često polemiše. Tako je bilo i ovog puta kada se povelo pitanje o dovoljnoj visini primanja u Beogradu i solidnom životu u prestonici.

Koliki je iznos primanja dovoljan za život Beogradu je pitanje na koje su Srbi iskreno odgovarali unutar Fejsbuk grupe “Studenti beogradskih univerziteta – SBU”, gde se ono i pojavilo.

“Koja plata vam je dovoljna za život u Beogradu i jeste li zadovoljni svojim primanjima? Da li vam se generalno dopada život ovde i ostaje vam se ili planirate preko?”, pitao je anonimni korisnik.

Ako je suditi po komentarima, izgleda da plate ispod 1.000 evra nisu više pogodne za one koji žive ili koji planiraju da žive u Beogradu.

“Pa sada bez 1.000 evra mesečno o bilo kakvom normalnom, prosečnom životu, ne može ni da se priča. Pod uslovom da ne rasipaš novac na neke markirane stvari i da nemaš kola”, “1.200 evra je minimum ako živiš sam, sa momkom/devojkom 1.500-2.000 evra, za pristojan i život dostojan čoveka. Beg je iznuđena opcija, ostajanje isto tako”, “Meni je plata 1.200 evra plus plaćam stan i nije mi dovoljno. Koliku god da imaš platu. Ako plaćaš kiriju, to je preživljavanje”, pisali su ljudi.

S obzirom da ima onih koji imaju plate i ispod 1.000 evra, ispod ovih komentara objavljen je jedan koji može biti dobar vodič i “predznanje” za sve one koji bi voleli da se upuste u beogradski život.

“Stan u kojem živim ima oko 70-80 metara kvadratna, Novi Beograd:

Računi: prosek 26.000 dinara; Hrana: prosek 13.000 (ne jedem ništa specijalno, gotovo, sam spremam i ne izlazim po restoranima, kafićima…)
Ukupno: 39.000 dinara samo da se diše, postoji i ne kisne.

Na sve ovo treba dodati i sledeće: Hemija: 2.500 (uvek se nagomila, a opet ne koristim neke fensi gluposti), Potrošni materijali (kese, sunđeri…) – 1. 500. Ukupno 43.000 – ovo je za preživljavanje.

Izvor: blic.rs