13.000 bogataša pod lupom Poreske uprave: Odakle vile i jahte sa platama od 700 evra – Do sada “obrađeno” više od milion ljudi

|

Od dana stupanja na snagu Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnog poreza – 12. marta 2021. godine, Poreska uprava je identifikovala 13.000 fizičkih lica čija je imovina daleko veća od prijavljenih prihoda. Za ovo vreme poreznici su obradili podatke o imovini i prihodima za više od 1,2 miliona fizičkih lica, potvrđeno je za „Politiku”.

Upoređivanjem podataka o uvećanju imovine sa prijavljenim prihodima, u ovom trenutku je identifikovano više od 13.000 fizičkih lica, čiji podaci zaslužuju punu pažnju Poreske uprave. To su oni koji su imali uvećanje vrednosti imovine od preko 150.000 evra u posmatranom periodu, prenosi Politika.

Pod lupom zakona su svi koji su u roku od tri godine stekli imovinu koja je za 150.000 evra veća od njihovih prihoda u isto vreme. Poreska uprava će praktično proveravati imovinu, njenu vrednost i poreklo, bilanse, računovodstvene izveštaje, ali i stanje računa u bankama.

Proveri podležu i ljudi koji nose satove i nakit od više desetina hiljada evra i hvale se njima na društvenim mrežama, jer inspektori “češljaju” i društvene mreže.

Kada odeljenje za rizike utvrdi nesrazmeru između imovine i prihoda, to fizičko lice ide u prethodni postupak. Zakonom je predviđeno da ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostane bez tri četvrtine njene vrednosti, a ako sud utvrdi da je imovina stečena kr8 vičnim delom, mogao bi da mu bude oduzet celokupna nezakonito stečena imovina.

Izvor: blic.rs