Zašto u čelu slavske trpeze treba ostaviti prazno mesto: Slavski običaji koje zna mali broj Srba, a jako su važni

|

Što se tiče krsne slave, ako imalo poznajete pravoslavna pravila, primetićete gomilu grešaka koje pravoslavci prave, a koje često čak prelaze u greh. Slava je pre svega duhovni događaj, a ne prilika za opijanje i prejedanje sa prijateljima.

Sama srž jedne krsne slave je slavski kolač, žito, sveća, vino i tamjan.

U slavsko jutro, porodica treba da se pomoli Bogu i svecu kojeg proslavlja, a potom domaćin treba da upali kandilo i okadi kuću.

Posle toga, glava kuće treba da ode u crkvu i odnese slavski kolač, žito i vino, koje će sveštenik nakon liturgije lomiti sa domaćinom i zaliti vinom. Sveštenik će tri puta reći: “Hristos posredi nas” (Hristos je između nas), na šta domaćin odgovara: “Jest i bude (“Jeste i biće”).

Slavski kolač predstavlja naš nasušni hleb, kako se u molitvi “Oče naš” i izgovara, koji smo dobili od Boga i koji mu prinosimo u slavu i čast. Ovaj posebni hleb predstavlja samog Hrista Gospoda, koji je Hleb života. Na kolač bi trebalo staviti ukras od presnog testa ISHS NIKA, što znači “Isus Hristos pobeđuje”, a mogu se staviti i drugi simboli, i valjalo bi ga zamesiti kod kuće, sa osvećenom vodicom.

Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito. Velika je zabluda da na dan Svetog Aranđela ne treba pripremati žito (koljivo), jer je on živi svetac. U Hristu su svi živi, što je i suština naše vere. Vino je simbol prolivene krvi Hrstove.

Slavska sveća predstavlja Hristovu svetlost. Domaćin je kupuje u crkvi i donosi kući posle liturgije i osveštavanja kolača i žita, a onda je pali uz molitvu, u prisustvu svojih ukućana. Sveća treba da bude od voska, nikako od parafina. Razlog je to što je vosak prirodan, a sve što se prinosi Bogu u ime vere, treba da bude od prirode i vraćeno prirodi.

Nakon paljenja sveće, domaćin prvi uzima žito i vino, a zatim i ukućani, nakon čega će se kasnije služiti gostima.

Slavu čine kolač, žito, vino i sveća. Sve ostalo je čista gozba. Naravno da ćete goste poslužiti hranom, ali sve to treba da bude u skladu sa mogućnostima i nikako ne treba preterivati.

Tu su i oni gresi koji su mnogima prešli u naviku – pušenje cigareta pored slavske sveće je nešto nedopustivo, što sveštena lica nazivaju “kađenje đavolu”, jer svoj porok stavljate pred oči svetitelju kojeg ste došli da proslavite. Ne zaboravite da u čelu stola kod ikone ostavite jedno prazno mesto za svetitelja, u čiju čast se inače proslavlja krsna slava.

Izvor: stil.kurir.rs