Zaboravite na pušenje i telefoniranje u autu na putu do mora: Kazne za nepoštovanje propisa idu od 40 do 1.500 evra

|

Na putu do morskih destinacija mnogi vozači naprave greške kojih često i nisu svesni, te budu neprijatno iznenađeni drakonskim kaznama. Zbog toga predstavljamo najvažnije propise koje važe u zemljama na putu do mora, i kazne koje se naplaćuju za njihovo nepoštovanje.

U Severnoj Makedoniji prolazak kroz crveno svetlo, koštaće vas 300 evra, a preticanje preko pune linije kažnjava se sa između 150 i 350 evra. Za vožnju bez pojasa kazna iznosi 40 evra, koliko iznosi i globa za telefnoiranje. U slučaju da patrola zatekne dete van dečijeg sedišta, platićete kaznu od 35 evra.

Ako vas u Grčkoj saobraćajna policija uhvati da telefonirate za vreme vožnje, platićete 100 evra. Nevezivanje pojasa će vas koštati čak 350 evra, koliko iznosi i kazna za prevoz dece van dečijeg sedišta. Kazna za prolazak kroz crveno svetlo iznosi oko 700 evra, koliko ćete biti “olakšani” i za preticanje preko pune linije, dok kazna predviđena za prekoračenje u naseljenom mestu, do 30 kilometara, iznosi 100 evra.

Ukoliko pušite u automobilu i pritom prevozite dete, mogli biste to skupo platiti. Naime, za ovaj prekršaj u Grčkoj je predviđena kazna od čak 1.500 evra, kao i oduzimanje vozačke dozvole. Dakle, zaboravite na cigarete u kolima ako vozite decu. I to ne samo zbog novca.

Izvor: kurir.rs