Vozači, pažljivo očistite sneg sa automobila: Jedan propust može vas koštati i do 18 000 dinara

|

Jutarnje čišćenje snega sa automobila jedan je od najomraženijih poslova vozača. Većina vozača skine sneg samo sa šoferšajbne i prednjih bočnih stakala, a ostavi sneg na krovu, a često i na haubi.

Osim što je kažnjivo voziti neočišćeno vozilo, svaki vozač mora znati posledice vožnje sa debelim slojem snega na krovu. Kada krenu u vožnju i kada kabina počne da se greje, sneg na krovu počinje da se otapa i klizi. Ukoliko naglo zakočite, ova gomila snega može da spade na vetrobran i kompletno vam onemogući vidljivost.

Ovaj “ostatak” snega na automobilu se zapravo smatra tehnički neispravnim (ZOBS, Član 63, Član 333) i može vas koštati 5.000 dinara, ali i do 18.000 dinara ukoliko je izazvana nezgoda. Naime, ako vam u toku vožnje taj sneg padne na brisače i blokira ih, vaše vozilo može biti proglašeno tehnički neispravnim. Prilikom ubrzavanja, sloj snega sa vašeg krova pada na vozilo iza vas. Ovo naročito može biti opasno kada kolona vozila krene i kada veliki deo snega sa vašeg krova može da se doslovno obruši na automobil iza i tako onemogući vozaču da se kreće bezbedno.

Izvor: mondo.rs