Velika novina na pumpama širom Srbije: Pogledajte šta nas čeka kad stanemo da natočimo gorivo – Nema veze sa cenama

|

Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je nedavno da je počela sa postavljanjem solarnih panela za proizvodnju električne energije na svojim benzinskim stanicama.

U okviru prve faze ovog projekta solarni paneli će biti postavljeni na osam NIS Petrol i GASPROM maloprodajnih objekata širom Srbije. Tako proizvedena električna energija će se najviše koristiti za potrebe benzinskih stanica uz razmenu sa distributivnom električnom mrežom.

U periodima kada je proizvodnja elektrane veća od potrebe benzinske stanice višak će se isporučivati u distributivnu električnu mrežu, objasnili su iz NIS-a. S druge strane, kada je proizvodnja nedovoljna, električna energija će se preuzimati iz mreže.

U ovaj pilot projekat NIS je uložio više od 22 miliona dinara, a prognoza je da će na ovaj način, na osam lokacija, biti ostvarena godišnja ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 MWh uz isporuku oko 40 MWh u distributivnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida od 375 tona.

Solarni paneli već su postavljeni na GASPROM benzinskim stanicama „Кrnješevci“, „Novi Beograd“ (bivša Dejton), „Stari Banovci“ i „Preljina 2“, dok je do kraja maja planirana ugradnja solarnih elektrana na stanicama „Velika Plana-autoput“, „Кragujevac 7–Elektrošumadija“, „Blok 45“, kao i na NIS Petrol maloprodajnom objektu „Gornji Milanovac 2“, stoji u saopštenju Naftne industrije Srbije.

Izvor: espreso.co.rs