Večeras u Srbiju stiže najjača oluja ovog leta? Hailz Srbija objavio gde će padati grad prečnika 5 cm i koje regione će pogoditi nevreme

|

Sektor MUP-a za vanredne situacije danas je izdao upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, zbog pojave grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

Da će početak jula proteći u znaku vremenskih nepogoda, potvrdili su i na Instagram stranici Hailz Srbija gde su objavili sledeću informaciju:

“Nevremena će na teritoriju Srbije ući, najverovatnije, posle 20 h na prostoru zapada Srema, Bačke ili Mačve. Područje: Sremskog okruga, Mačvanskog okruga, Kolubarskog okruga, Grada Beograda, Južnobanatskog okruga, Podunavskog okruga, sever Šumadijskog okruga i zapad Braničevskog okruga je u najvećem riziku od silovitih oluja. Grad od preko 5 cm u prečniku i orkanski vetar će biti pretnja iz izolovanih superćelija koje će se kretati severozapadnim strujanjem kroz ovaj sektor kasno uveče i u noći ka utorku”, piše u njihovoj u objavi.

Takođe, hailz_srbija navodi da veče i noć pred nama donose, možda, najintenzivnije oluje ove godine.

“U slučaju superćelija, manja površina će biti zahvaćena silovitim nevremenima ali će oluje donositi čitavom svojom trasom grad od 5+ cm u prečniku, orkanski vetar i veliku količinu kiše. Pored nepogoda, olujne formacije će biti spektakularne, sa velikim mezociklonima i ekstremnom frekvencijom električnog pražnjenja. Oblaci će se kretati zapadnim i severozapadnim strujanjem od Hrvatske i Bosne i Hercegovine prema Rumuniji. Već oko 20-21 bi prvi oblaci mogli ući na teritoriju Srbije sa zapada. Ukoliko se više superćelija grupiše, može nastati olujna linija koja će širokom području donositi olujne i orkanske vetrove, a uslovi za izrazito krupan grad će biti manji u tom slučaju”, navode u objavi i dodaju:

“Područje koje ima najbolje uslove za ekstremne vremenske pojave se prostire kroz: Sremski okrug, Mačvanski okrug, Kolubarski okrug, Grad Beograd (sve opštine), sever Šumadijskog okruga, Južnobanatski okrug, zapad Braničevskog okruga, Podunavski okrug. Ukoliko se frontalni severni vetar razlije ispred oluja, cela situacija će proći u blažem obliku ali za sada deluje da će se većina nepogoda držati toplog sektora koji će pogodovati održavanju njihove jačine u punoj snazi satima kako se budu premeštale ka istoku i jugoistoku uveče i u noći ka utorku”, piše Hailz Srbija.

Izvor: espreso.co.rs