“Uzimate milijarde, a igrači dobijaju mrvice”: Đoković diže tenisku revoluciju nakon što se Indijac požalio da ima 900 evra na računu

|

Ogromna je razlika u finansijama između najboljih svetskih tenisera i onih slabije rangiranih igrača. Dok top igrači Đoković, Alkaraz, Medvedev i ekipa imaju milione na bankovnim računima, igrači plasirani ispod stotog mesta često se bore za egzistenciju.

O tome je govorio i 156. teniser planete, Sumit Nagal iz Indije.

“Kada pogledam na račun u banci isti je kao na početku godine. Imam 900 evra. Malo su mi pomogli neki ljudi, imam mesečnu platu od indijske naftne kompanije, ali nemam neke velike sponzore”, ispričao je Sumit Nagal, pa dodao:

“Investiram sve što zaradim. Putujem sa jednim trenerom i to nemam fizioterapeuta. Šta god da zaradim investiram i osećam se kao da nedostaje podrške iako sam poslednjih nekoliko godina najbolji indijski teniser. Jedini sam Indijac koji se kvalifikovao za grend slem i jedini koji je dobio meč na Olimpijski igrama u poslednjih nekoliko godina. Kada mi je ranking pao zbog povrede niko nije hteod a mi pomogne i zato sam razočaran. Teško je dobiti finansijsku pomoć u Indiji i da budem iskren ne znam šta da radim. Odustao sam”, priznao je Indijac.

Najbolji teniser svih vremena, Novak Đoković osnovao je svoju asocijaciju tenisera PTPA i preko nje pokušava da popravi stanje u tenisu. Nakon što je Sumit Nagal govorio o teškom finansijskom stanju u kojem se nalazi, odmah se o tom problemu oglasio i Novak.

“Broj igrača koji živi od ovog sporta, sporta koji je najglobalniji od svih je oko 400! Pričamo o muškarcima, ženama, singlovima i dublovima, miks dublu… Imate manje od 500 profesionalaca koji žive od ovog sporta. A verovatno od 250-300. igrača pa do 500. tensiera ili teniserke oni verovatno ne mogu da imaju fizioterapeuta, fitnes trenera ili neki od njih ne mogu da priušte ni glavnog trenera. Previše je skupo! Znate morate da pokrijete troškove svega sebi, dok u timskim sportovima recimo u NBA imate svoju platu, a vaš tim vam plaća odeću, trenere. sve najosnovnije stvari za vaš posao”, rekao je Novak pa se osvrnuo na klađenje:

“Klađenje je ozvaničeno, dešava se i kladionice uzimaju stotine miliona dolara možda i milijarde od tenisa. Znači tu postoji ogromna vrednost, a mnoge zainteresovane strane u tenisu takođe izvlače korist od toga kroz podatke koje dobijaju. Ali igrači dobijaju jako malom bukvalno dobijau mrvice ili ništa”, jasno je rekao Novak.

Dugo je Novak i kroz ATP pokušavao da promeni stvari, predlagao je da se veći deo novca usmeri na slabije rangirane tenisere. Što se tiče klađenja on smatra da je problem što se gleda samo ka igračima, a ne upire se prstom na finansijsko stanje tih tenisera.

“Ja mislim da fokus treba da bude na tome jer dok sam bio u savetu igrača ATP skoro deceniju kada god bi se obratili o toj temi ono što bi se izrodilo iz diskusije je integritet. Znate mi moramo da se borimo, da budemo sigurni da naš sport ostane čist, da se pobrinemo da igrači ne varaju, da se ne klade, da ne kompromituju turnire itd. Naravno da se sa tim slažem i podržavam to, ali to je pomalo psihološka igra, zar ne. Ako se fokisirate na to onda niko neće biti svestan glavnih problema kojih mi igrači moramo da budemo svesni”, zaključio je Novak.

Izvor: mondo.rs